dan äter och dricker

dan äter och dricker

Hjördis är här för att stanna.

KrogRapportPosted by dan lepp 12 Oct, 2009 12:47

HJÖRDIS restaurang och bar
Borgmästargatan 7
08-640 99 50

Öppettider
Måndag till torsdag 17.00 - 24.00
Fredag 17.00 - 01.00
Lördag 12.00 - 01.00
Söndag 12.00 - 22.00

Det är märkligt hur en och samma lokal kan kännas så olika med olika ägare. I ett av hörnen i korsningen av Åsögatan och Borgmästargatan, på behörigt avstånd från de större krogstråken, hittar vi ett sådant exempel. Ägarna till kvarterskrogen Hjördis har med små medel lyckats med det som flera innan dem inte klarade av, att ta lokalen i besittning, göra besökaren trygg från första stund och skapa en hemtrevlig känsla som sprider sig ända till uteserveringen. Genom att endast använda dörren mot Åsögatan och samtidigt vända bardisken mot denna vann lokalen inte bara utrymme utan såg även till att skapa en omedelbar kontakt mellan besökaren och personalen. I ett rum där jag tidigare vid tillfällen kände mig vilsen fann jag nu ingen anledning till oro. Precis som namnet antyder är inredningen av gammalt snitt. Med sitt slitna schackrutiga golv, som ligger kvar sedan tiden då lokalen tillhörde Westers Fisk, antika kristallkronor och färgskala i ljus pistage skulle man kunna tro att tant Hjördis bott där sedan tidigt 40-tal.

Jag skrev tidigare om detta hörn och undrade med oro i rösten hur det skulle gå denna gång. Någon månad efter öppningsdagen finns det längre ingen ovisshet. Joel, Mårten och Conny har återigen fått liv i adressen och verkar redan ha byggt upp en stabil kundkrets av kvinnor och män i yngre medelåldern som tröttnat på Erstagatans El Mundo och letat efter ett andra vardagsrum att avhandla kultur- och relationsfrågor i.

I väntan på mitt sällskap slår jag mig ner och hittar till min förtjusning två rader med upphängda tidningar och magasin. Över den tomma raden för färska dagstidningar hänger ”gårdagens tidningar”, en nostalgisk blandning utgåvor av svenskt och amerikanskt. Jag gottar ner mig i ett nummer av LIFE från 1966 med Louie Armstrong på omslaget, småler åt det naivt lyckliga budskapet i annonserna för sprit och cigaretter och njuter av fotografiernas höga kvalité. Jag kan inte annat än att känna mig hemma.

Hjördis har valt att sätta ihop en kort men relativt bred meny med smaker från det nya och gamla Sverige kryddat med inspiration ifrån sydeuropa. Bland förrätterna hittar vi gratinerad chévreost med sallad och fikonmarmelad för 87 kronor. En generös samling blandade blad till en smakrik bit ost av det bättre slaget än den vanliga vita getpucken som pryder var och varannan cafésallad nu för tiden. Dressingens något för kraftiga fruktsötma bröt dock fint mot ostens syra och salladens beska. En så kallad klassiker. Den lyxiga rårakan med sikrom för 159 kr är stor, tunn och frasig precis som jag vill ha den, tillbehören är klassiska och romen är som priset avslöjar inte utspädd med vatten utan fast, fin och smakrik. Vinrekommendationerna är inte klockrena men med lite assistans hittar vi fram till en något för varm pinot noir från nya världen som ackompanjerar getosten fint. Potatis-,purjo- och bönsoppan för 63 kr. är omsorgsfullt kryddad och lagom tjock i konsistensen för att mätta vilken fattig student som helst. Förrätterna gör ingen besviken och köket visar god respekt för råvarorna och har mod nog att lita på enkelheten. Även bland huvudrätterna är prisspannet brett. Här kan den mindre plånboken välja en chipotlehet noggrant grillad hamburgare med hemskuren och rostad färskpotatis för 135 kr. eller den vegetariska omeletten för 110. Vegetarianen lär bli lycklig av en den handskurna pastan med svamp och halloumiost för 167 riksdaler. En vacker och smakrik tallrik med doft av höstskog färska kryddor. Riktigt gott tyckte mitt sällskap på andra sidan bordet! Min långkokta bondska Boeuf Bourguignon med stora vita bönor smakade som den skulle men saknade ett friskt tillbehör. En jättetallrik med tunga mättade smaker av vin, ko och den runda mjuka tuggmotståndslösa känslan i bönorna blev efter fyra tuggor långrandig. Här hade gommen behövt en knaprig och sval motståndare och eventuellt en tallrik av mindre format. Till detta rekommenderades jag en relativt kraftig italiensk ripasso som klarade sig fint bredvid den stora starka fransmannen. Kvällens sensation stod dock efterrätten för. Den perfekt bakade fasta men krämiga chokladkolapajen var inte bara vacker att skåda utan smakade himmelskt tillsammans med de filéade och friska apelsinklyftorna och den lätt vispade grädden. En dessert väl värd ett återbesök.

Hjördis jobbar med små gester och gör det bra. Personalen är vänlig och följsam och tilltalet är artigt men bestämt. Köket har känsla för det enkla och ett estetiskt öga som tilltalar mig. Maten är lagad med stor omsorg och det tar inte lång tid att förstå att detta ställe vill varje kund väl. Jag är inte orolig längre, Borgmästargatans framtid är säkrad för många år framöver.

På lördagar och söndagar serveras brunch mellan kl. 12-16 och under hösten kommer även en enklare barmeny att tas fram.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.