dan äter och dricker

dan äter och dricker

Kødbyens Fiskebar / Minnesvärda krogbesök under sommaren 2009 i korthet del 2.

KrogRapportPosted by dan lepp 28 Aug, 2009 13:20

Kødbyens Fiskebar

Ett tips i en guidebok ledde oss till detta fynd. Köpenhamns motsvarighet till Stockholms Slakthusområde heter Kødbyen och är ett område på frammarsch. Centralt beläget bakom Huvudbangården har dessa industriella kvarter med sina råa miljöer i många år varit en given plats för klubbar och event som modeveckan. På senare år har även krögarna vågat sig hit och numer går det att hitta ett flertal krogar i området. Runt kl.21 på en söndagkväll i Köpenhamn är inte kvarteren guds bästa barn. På dunkla och tillsynes bortglömda gator passerade vi allt som sinnebilden av "skumma kvarter" bör innehålla för att nå vårat mål. Bakom uppställda brummande långtradare dök Fläsktorget upp med sin enorma betongko som en räddande ängel. Fiskbaren var inhyst på gatuplanet av ett 30-talsfunkishus, inredningen gick helt i vit kakel och mörkt trä med medvetet trasiga detaljer. Riktigt snyggt om dom bara hade hoppat över det runda, i mina ögon, alldeles för rejviga akvariet i belyst i neonrosa.
Köket skulle just stänga så det som erbjöds var en trerätters söndagmiddag för 250 danska kronor. De tre tallrikarna som följde var dock rakt igenom sensationella. Kocken visade sig ha en finfin känsla för smaker, olika typer av tuggmotstånd, kryddning och tillagning. En tartar på Hälleflundra toppades med färska kryddiga blad, knaprig fänkål och några droppar olivolja. En mild smaksymfoni! Huvudrättens kolja fick sällskap av en lövtunn skiva rostat bröd, fin färskpotatis och en röra av Karl-Johansvamp och persilja. Efterrättens färska jordgubbar kom till bordet med en rostad mix av frön och nötter och en liten sked perfekt tempererad hemgjord glass.
Utöver detta var servicen prickfri och vinet välvalt och gott.

Med nästan halva matåret kvar kan jag redan nu säga att detta kommer att bli svårslaget. Matupplevelser som dessa utan förväntningar och kryddade av en god aptit växer inte på träd.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.