dan äter och dricker

dan äter och dricker

Babajan

KrogRapportPosted by dan lepp 21 Apr, 2009 01:30

babajan.com
Katarina bangata 75
Prisklass: budget, huvudrätter 175-195 kr.

Krogen som sedan 1996 stått för maten på Etnografiska Museet på Djurgården flyttade i början av 2009 sin verksamhet till en av Södermalms krogfattigaste avkrokar. Vintertullen och Norra Hammarbyhamnen har länge saknat en kvalitativ och seriöst satsande kvarterskrog värd namnet så Babajan visste precis vad de gjorde när de valde just detta hörn.

Utifrån sett ser allt väldigt bra ut. Den nya skylten ovanför entrén lovar gott, liksom en första titt på menyn. Prisnivån ligger riktigt lågt med huvudrätter runt 185 kronor och inriktningen är tydligt blandetnisk med förkärlek för Asien, fram för allt då den Indiska matvärlden. Förrätter som kikärtsfriterade grönsaker och ångade degknyten lockade mig till att gå in och prova. Besöket skedde på en lördag och krogdelen var fylld till sista stol. Lokalens rektangulära form i kombination med krogens prisläge kommer alltid att attrahera stora födelsedagsfirande sällskap vid långbord. Så även denna kväll. Publiken kändes genuint ”södermalmig”. De reseälskande 35-åriga bohemerna som aldrig vill slå sig ner och bygga bo, som älskar att gå på Södra Bar och gärna klär sig i något färgglatt gillar Babajan. En första titt på inredningen avslöjar att invigningen bara är några veckor bakom oss. Löst hängande sladdar, provisoriska flyttbara väggar och illa riktade spots i taket är förhoppningsvis borta till ettårskalaset. I övrigt spretar det väldigt stilmässigt. Gamla kära ägodelar från världens alla hörn samsas med en modernt mönstrad fondvägg prydd med resefotografier i folkhögskolestil. Stämningen är varmt mysig men röran förvirrar.

Med cirka 13 år i krogbranschen hade man kunnat tänka sig att rutiner kring beställning och servering skulle sitta som en smäck men icke. Denna kväll går allt snett för den stora personalstyrkan på Babajan. En märkbart berusad hovmästare, som senare visar sig vara bästis med i stort sett alla i matsalen, leder oss till ett provisoriskt bord och tar därefter en spontan fördrinksbeställning som aldrig dyker upp. Någon minut senare kommer vår första servitris och frågar om vi vill ha något att dricka före maten. Kommunikationsmissarna avlöser varandra och när det är dags att gå har vi sammanlagt fått hjälp av fem anställda. Trots denna oerhörda uppassning glöms också huvudrätterna bort någonstans på den långa vägen till köket.

Förrätterna var annars det som gladde oss mest, ett ofta återkommande fenomen bland krogar i budgetklassen. Degknytena var pinfärska, vackert handsnurrade och kom till bordet med fyra olika dippsåser bl.a. hemkokt chutney som inte hör till vanligheterna. De i kikärtsmjöl friterade bitarna av haloumi, blomkål och aubergin var en rolig och fräsch kusin till japanernas tempura. Även till dessa rekommenderades något fantasilöst de fyra såserna. Med huvudrätterna dök fler problem upp än att den tog en timme på sig att anlända. Den rökta Tofun Gado Gado, som i menyn lät så spännande, visade sig vara en helt alldaglig kokosmjölksoppa. De utlovade grönsakerna fick man leta länge efter. Husets vegetariska thali var förvisso vacker att skåda men inte mycket mer än så. Förrätternas, vid det laget, välkända dippsåser dök återigen upp på bordet men nu i thaliskrud. Detta sydindiska blandfat äts både godare och till nästan halva summan på vilken lokal indier som helst. Kvällen avslutades med den fulaste dessert vi skådat någonsin. Vem hade väntat sig att kocken skulle go bananas och freaka loss på en portion kulfi? Utan förvarning landar ett 15 cm högt konformat gult torn nergäggat med grön karamellfärg på bordet. Till detta har han på tallriken spritsat en stjärna med chokladsås och fyllt tomrummen med mörkröd färg och lyckats med bedriften att göra något gott oätligt. Fy på sig.

Om Babajan skärper sin service, vässar sin meny och ser till att hålla sin personal nykter så kanske jag firar nästa födelsedag vid ett långbord med utsikt över Orionteaterns fina fasad. Är jag däremot ute efter god world food i mysig miljö går jag hellre till Matkultur.


  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Middagsklubben 04 May, 2009 17:58

Du verkar sannerligen vara hängiven kokkonsten, det gillar Middagsklubben. Vi är sinnesjukt skickliga på Texas-chili. Och även vi har recenserat babajan. Kolla gärna in på www.middagsklubb.blogg.se