dan äter och dricker

dan äter och dricker

Nyagatan

KrogRapportPosted by dan lepp 04 Mar, 2009 22:39

Skånegatan 84
nyagatan.se
Prisklass: Budget, huvudrätter 120-255 kr.

Det blev ingen resa till Östeuropa denna kväll. Att försöka slinka in på Soldaten Svejk en lönelördag runt klockan 21 visade sig vara omöjligt. En timmes väntan eller åtta sällskap före gick inte ihop med vår hunger. Populära ställen utan möjlighet att boka bord kräver tålamod eller ett besök mitt i veckan.

Nu slank vi, helt utan förutfattade meningar, istället in på Skånegatans senaste krogtillskott Restaurang Nyagatan. Utifrån ser det, genom mina mest fördomsfulla och inbitna Stockholmsglasögon, ut som en populär småstadskrog någonstans i Sverige. Trendmysigt kanske är ett passande ord. Svarta väggar, svart tak, stora vita rislampor och några röda detaljer som bryter av. Tryggt och lite snyggt men Mio-tråkigt om man så vill. Väl inne kände vi oss genast välkomna och lokalen gav ett varmare intryck än väntat. Trots sin ringa tid på krogscenen andades stället en klädsam självsäkerhet, som om det haft öppet i många år. foto:Hanna F Ellborg/Stockholm City

Nyfiket och med en viss ”hoppas-det-inte-är-en-till-carpaccio och pilgrimsmussla-krog-skräck” öppnade jag menyn men förstod snabbt att oron inte var befogad. Nyagatan är ett ställe som helt tydligt försökt göra någonting nytt av kvarterskrogsbegreppet. Med enkla, närodlade och så ofta som möjligt ekologiska råvaror har de satt ihop en kort säsongsbaserad meny som skall passa de flesta plånböcker och smaker. Återanvända såser och upprepade tillbehör var det enda klassiska tecknet på ekonomiskt tänkande i köket. Ett fenomen som alltid irriterar då det aldrig är kul att äta samma tomatsås till för och huvudrätt eller att få in ytterligare en tallrik fullmålad med balsamicokräm. Det är åtminstone något som personalen borde upplysa om så att valet ligger hos kunden.

Hur som helst gladde menyns innehåll med aptitretande enkla beskrivningar och dryckesrekommendationer av både passande vin och spännande öl. Rätternas relativt låga priser drabbade vare sig smakupplevelsen eller mängden mat på tallriken. Ibland kunde det tom vara lite för mycket av det goda, portionerna var enorma kvällen igenom. Förrätten av grillat kalvinnanlår mättade som en huvudrätt. En lätt grillad tunn men riktigt stor bit kött låg gömd under välsmakande klassiska carpacciotillbehör, ruccola, lagrad parmesan, olivolja och citron. Den tillhörande fänkålspurén var len och ett trevligt komplement. Till detta rekommenderades jag ett Belgiskt trappistöl. Den Pancettalindade scampin, fylld med basilika, serverad med en sötsyrlig bönragu kändes lite punkigare. Ett mindre berg av handpillade jätteräkor låg och simmade i en oannonserad tomatsås. Visserligen långkokt, välkryddad och med en fin syra men dock helt oväntad. Scampisarna erbjöd ett fint tuggmotstånd.
Bland huvudrätterna hittade vi förutom tre olika kötträtter, en dagens husman(!) och en fisksoppa även två ”riktiga” och ambitiösa vegoalternativ. Något som bör glädja alla de vegetarianer som tröttnat på svaret ”du kan få lite grönsaker i tomatsås”. Lasagnen på kronärtskocka, zucchini, pesto, paprika och hemgjord färskost är en av de godaste ickeköttsanrättningar jag ätit på krogen på många år. Välkryddat, vällagat och riktigt ordentligt mättande. Att den stora pastakvadraten stod i tomatsåsen från scampiförrätten får vara förlåtet. Den var god även i detta sammanhang. En klunk överjäst ale av märket Duvel från ett av Belgiens få oberoende bryggerier passade fint mellan varven. För den köttsugne erbjuds vildsvin, hängmörad entrecote eller kalvlägg. Den sistnämnda med en sådan mängd långkokt kalvkött på tallriken att vi undrade om allt stod rätt till med kocken. Ingen människa i världen borde äta så mycket kött till middag om hon inte lovar att hon skall jobba nattskift i gruvan, på åkern eller i brottarringen. Smaken var fin och köttet mört men vi hade svårt att behålla aptiten med ett monster som detta framför oss. Mättnaden efter gästabudet lämnade inte mycket plats för dessert men den tunna och tack och lov lilla biten kanelstinn äppelkaka tillsammans med en kula vaniljglass gick ner. Inget spektakulärt men enkelt och hemlagat.

Utan förväntningar gör Nyagatan ingen besviken. Det är ett ställe att slinka in på för en bit mat när som helst andan faller på. Skånegatan har fått en riktig kvarterskrog som kommer att mätta magar i många år framöver.


  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Micke 24 Mar, 2009 13:20

Hej Dan, Jag är en av ägarna på Nyagatan. Jag ska verkligen ta till mig att återkommande såser dyker upp på tallriken, men att portionerna är stora är väl ingen nackdel? Jag hoppas ni vågar besköka och prova våra kommande menyér.

MVH Micke