dan äter och dricker

dan äter och dricker

Fyra middagar i Antibes

KrogRapportPosted by dan lepp 26 Nov, 2008 22:02


Trots det ordentliga forskningsarbetet innan avresan hittade vi inte dom riktiga guldkornen. Stans bästa krog (les vieux murs) var stängd för säsongen och det anrika hotellet Eden Roc likaså. Vi fick hålla tillgodo med det som fanns och blev gladast på fiskrestaurangen vid stationen där ostron, grillad vit fisk och blandad fritterad sea food inte gjorde oss besvikna. Den märkligt ihoppsatta och upprörande smaklösa tillbehörstallriken med grå blomkålsgratäng, gult ris och en grå grönsakssufflé kunde köket fått behålla. Detta gällde också efterrätten. Jag borde förstått bättre och beställt något klassiskt enkelt men tog istället in västvärldens just nu mest misshandlade bakverk, en fondant.
Det var ju så klart en torr muffins som kom in och ingenting annat.

Köket var i allmänhet en blandning av det gräddigt sydfranska och det lättare olivoljebaserade italienska. Dom klassiska pastorna fanns på alla menyer även om dom aldrig kunde låta bli att piffa till såsen men en skvätt grädde. Vi kunde efter ett tag konstatera att italienarna är dom stoltaste kockarna i sydeuropa. Dom skulle aldrig servera en bit grillad ankfilé tillsammans med ett berg av stekt potatis och brunsås. Fransmännen bjöd däremot gladeligen på grappa efter maten.

Nä, dom riktiga toppupplevelserna skedde till frukost, lunch och i den hyrda lägenheten. Att bo granne med ett äkta fransk bageri är ju så nära en dröm man kan komma. Att sen ta sig en perfekt frasig gallette med smältande chevre och en torr fransk cider när lunchhungern kommer krypande förlänger inte resan till himmelriket. Lägger man därtill ett besök på den underbara kött och grönsaksmarknaden nedanför Picassomuseet har man en perfekt dag i Antibes och kan se fram emot en plockmiddag med det bästa som dom lokala bönderna har att ge.

Såg till att släpa med mig en flaska bubbel till nyår och en flaska calvados från en liten men duktig producent. Något att se fram emot.


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.