dan äter och dricker

dan äter och dricker

RÖTT TILL FISKEN PÅ PASTIS

KrogRapportPosted by dan lepp 20 Sep, 2011 23:13

Pastis

Baggensgatan 12

Tel 08-202018
e-mail:
info@pastis.se

Måndag - Lördag: 17.00 -- 00
Söndag: Stängt


Vid den stora statyn av St: Göran och draken på puckeln ovanför Österlånggatan ligger det lilla tavelbrasseriet Pastis. Ägaren driver även La Dame Noir på Scheelegatan och alldeles nya Franska Öppna på Hornstulls strand. Tre ställen med olika utseenden men med ungefär samma innehåll. Korta klassiskt franska menyer på en griffeltavla på väggen och ett genuint intresse för franska viner av bästa sort. Vi besökte krogen på en av sommarens sista riktigt varma kvällar och fick ett bord till höger om bardisken. Publiken bestod till stor del av turister men även en del svenska par i medelåldern. Ryktet om den lilla pärlan i Gamla Stan har så sakta spritt sig och Pastis är ofta fullbokat torsdag till söndag. Vid en första anblick såg den lilla personalstyrkan på fyra personer skrämmande unga ut men de visade sig kunna sitt jobb. Framförallt imponerades jag av den knappt 30 år gamla sommelieren som kvällen igenom hällde upp perfekta viner till det vi åt. För att vara en liten bistro har Pastis en mäktig samling franska viner i alla tänkbara prisklasser och storlekar. Noterade att flera av de röda vinerna gick att få på magnumflaska.

Champagne till ostron är ju ingen högoddsare men alltid lika utsökt. Mer oväntad var rekommendationen röd bourgogne till den utsökta hela ca 60 cm långa ugnsbakade gösen proppad med färska örter serverad med kokta grönsaker, skirat smör och riven pepparrot. Fisken kostade över 500 kr men hade utan tvekan gått att dela på tre kanske tom fyra personer. Vi var som sagt bara två i sällskapet denna kväll och nådde en mättnad som passerade välmående. Rätterna är överlag väldigt väl tilltagna på Pastis vilket kan vara bra att veta. Sen god efterrätt, fin eldig armagnac och gott kaffe. Bra.

Jag längtar redan tillbaka till deras vinlista och planerar att inom en snar framtid sätta mig i baren, beställa in en charkbricka och låta vinkyparen servera mig något riktigt gott.

Pastis serverar även lunch vardagar (mån-fre) klockan 11.30 - 15.30

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.