dan äter och dricker

dan äter och dricker

Brasseri Bobonne

KrogRapportPosted by dan lepp 21 Feb, 2009 17:59

Storgatan 12
brasseribobonne.se
Prisklass: medel/lyx, huvudrätter runt 300 kr.

Ett hårt stenkast från Östermalmstorg och mitt emot Svenskt Näringslivs borg ligger denna lilla krog med sina knappt 40 platser. Inredningen är sobert Östermalmskt med en färgskala i olika toner av beige, detaljer i guld och vissa antika inslag. Vita dukar, linneservetter, tunga bestick och stora vinglas ger en känsla av att befinna sig i en välbärgad släktings fina våning. Från matsalen ser man de två kockarna arbeta i det lilla och öppna köket. Stämningen är lugn, trygg och hemtrevlig.

Brasseri Bobonne lyckas verkligen med den svåra konsten att göra det enkla riktigt bra. Med tid, omsorg och kunnande guidas man genom det bästa den klassiska franska skolan har att erbjuda från första till sista stund. Servicen är lågmäld och prickfri, helt befriad från trendigt snack eller kompisattityd. Personalen gör vad de ska och låter maten tala sitt tydliga språk. Menyn presenteras på en handskriven griffeltavla som flyttas runt mellan borden allt eftersom gästerna droppar in. De tre till fem för-, huvud- och efterrätterna gör det enkelt för den velige.

Maten tar sin tid att få och kostar en bit över genomsnittet men det är den absolut värd. Råvarorna är av yppersta klass, tillagningen gjord med omsorg och uppläggen är sköna att skåda. Min förrätt av pilgrimsmussla på en tunn spegel av havskryddad gräddsås garnerad med lättkokt purjolök och en tunn skiva svart tryffel var rakt igenom strålande. Härliga dofter av vitlök tillsammans med milda smaker av havet bröts ömt av purjons avrundade rivighet. Superklassikern boeuf bourgignon fick stå som huvudrätt. Grytan hade kokat sina timmar, köttet smälte i munnen och alla de efterlängtade ingredienserna fanns att hitta. Det enda jag kunde anmärka på var den lite väl glansigt redda och konsistensen. ”Dagens tarte” var en aprikospaj i miniatyrformat som serverades med en kula glass. ”Bonnigt” enkelt men bra.

Det här är ett perfekt ställe för en kväll av njutning och avkoppling, som gjort för en middag för två. Brasseri Bobonne är en ny favorit som jag rekommenderar å det varmaste.  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post69