dan äter och dricker

dan äter och dricker

2 x gott i gamla stan

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 29 Jan, 2009 13:56

Albert & Jack's Bakery and Deli by Vassa Eggen
Skeppsbron 24

Boulangerie Frantzén / Lindeberg
Lilla Nygatan 16

Från att ha varit en stad sorgligt fattig på bra bagerier har Stockholm på några år
blivit ett riktigt stenugnsmecka. Albert & Jacks var tidigt ute och har redan några år på nacken. Moderskeppet ligger på Engelbrektsgatan 3 och förra året utökades verksamheten med lokalen på Skeppsbron. Konceptet är "saluhall i miniatyr" med kvalitativa råvaror i kyldisken och omsorgsfullt bakade bröd i korgarna. Stor vikt har också lagts på kaffet. Jag har hittills bara hunnit med "sötfikasortimentet" men både bullar och croissanter har hållit yppersta klass.

Det, för några veckor sedan, öppnade stenugnsbageriet på Lilla Nygatan är också en skapelse kommen ur en närliggande lyxkrog. Här satsar man ännu hårdare på det genuint franska och då chefsbagaren är skolad på Riddarbageriet kan man skönja vissa likheter. Förutom en uppsjö varianter av surdegsbröd hittar man även walloner, smör-, kanel-, vanilj- och kardemummabullar och croissanter. Boulangereriet är nog stans första lyxbageri. Här betalar man lite mera för att få lite att få det bästa. 25 kronor för en croissant är absolut dyrast i stan men den är väl värd sina slantar. Maken till frasig smörupplevelse var det länge sen jag kom nära. Kaffet har jag ännu inte provat.

Förhoppningsvis leder den ökade tillgången på riktigt bröd till ett förändrat konsumentmönster. För visst borde vi kunna lära oss att ta en liten omväg förbi den lokala bagaren istället för att bära med oss en påse färdigskivat konserveringsmedel från snabbköpet?
  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post57