dan äter och dricker

dan äter och dricker

19 glas

KrogRapportPosted by dan lepp 05 Jan, 2009 01:21


Stora Nygatan 19
19glas.com

På morgonen kan man boka in sig på en mängd olika affärsfrukostar, mellan 12-19 serveras pizza från den egna vedugnen och under resten av kvällen kan man välja mellan a’la carte i baren eller en femrätters meny för 499 kr till bords. Denna meny byts varje dag och läggs ut på nätet några veckor innan så man kan välja vilken dag som passar en bäst. Detta spretiga upplägg gör det svårt att veta vad man skall vänta sig av ett besök. Är det en fin pizzeria, en finkrog eller är det en kvarterskrog med guldkant?

Ambitionen är att maten skall kännas väl- och hemlagad med noga utvalda råvaror och tillagad med kärlek. Lite svenskt, lite franskt och lite sydeuropeiskt i en blandning som känns igen från mången Stockholmskrog.

Sedan stället öppnade har det mottagit idel goda recensioner och det är inte utan vissa förväntningar som jag promenerar på en vinterkall Stora Nygatan. Jag tänker mig något elegant och tidlöst men möts av något helt annat. Den enorma konstgjorda gasolfacklan utanför dörren borde avskräcka vilken spontant passerande Gamla stan-turist som helst. Inredningen andas sent 90-tal med en märklig ”klubbig” bar helt i glas, flortunna smutsgråa tyger mellan borden., heldraperade stolar och cafékonst på väggarna. I taket hänger spot light-liknande lampor i rostfritt stål på korslagda lättmetallbalkar. Det känns som om det gått lite för fort med inredningen och det märks inte minst på detaljerna. För trots att 19 glas inte har haft öppet särskilt länge hänger redan tyg på snedden, flera krokar saknas på väggarna och kvar är bara hålen i väggen. Trappan ner till köket är klädd i stanniol och servisen är allt anat än klassisk. Då har jag inte gått in på toaletten som absolut är vinnaren i den nya kategorin; Stockholms fulaste krogtoa 2008. Tankarna gick direkt till McDonalds hitta-inte-venerna-blå mysbelysning fast nu på speed. Att det första som möter mig i baren är sprillans ny Nespressomaskin gör ingenting bättre. Finns det inga lagar mot att servera Nescafe och kalla det för espresso?

Trots denna tröga start är det mycket som glädjer oss under kvällen. Personalen är rakt igenom vänliga, kunniga och servicen sviker inte någon gång. Vinlistan är lång och alla viner går även att få som glas. Menyn kommer inte med ett bestämt vinpaket men personalen hjälper gärna till med att välja viner till varje rätt.
Aptitretaren Forellrom med Nils Oscars Malt Vodka lovar gott inför vad som koma skall. Maltens beska och alkoholens riv bryter fint mot de stora orangea kornens syrlighet. I glasen får vi husets champagne som även den fungerar bra i sammanhanget. Skaldjurspatén med örtagårdssås som sedan följer är lite svårare och får blandade omdömen kring bordet. Vissa tycker att den alltför leversmakande patén räddas av såsen. Andra tycker att den alltför feta och majonäsliknande såsen är helt onödig till en sådan fin bit skaldjursfärs. Rieslingen i glaset vet inte var den skall ta vägen mellan friskhet och fetma. En svårkombinerad anrättning. Helstekt älgytterfilé med kantareller är helt klart kökets paradnummer. Köttet är mört men jag ställer mig frågan om det verkligen skall vara kallt? Tillbehören är annars väldigt ”krogiga” med mycket fett och salt . Älgen simmar i för mycket sås och det tillhörande glaset med smörstinn potatispuré indränkt i tryffelolja är god i några tuggor men blir snabbt för mycket av det goda. Den röda bordeauxblenden från Toscana räddar mycket av upplevelsen med sina kraftiga tanniner. Den svenska mögelosten från Jämtland som sedan följer är god i sig men kombinationen med hjortron och honung är inte särskilt lyckad. Den följande Creme Brulen smakar däremot som den skall med ett perfekt krispigt täcke och en fin len kräm med smak av äkta vaniljstång. Varför kocken var tvungen att krysta fram ett tillbehör bestående av fruktsallad kokad i glögg förstår jag inte men det säger en del om stället och en hel del om mig. Någon kopp kaffe på maten blev det rakt inte denna kväll.

19 glas tjänar på ett besök utan förväntningar för det är kanske bara en fin pizzeria med guldkant?

Blog Image
Facklan...Blog Image
Tygerna och stolarna...

  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post46