dan äter och dricker

dan äter och dricker

Frantzén/Lindeberg

KrogRapportPosted by dan lepp 10 Nov, 2008 23:13

Frantzén/Lindeberg
Lilla Nygatan 21

Ibland har man tur. För några veckor sen trillade det in ett sms med två enkla textrader. "Vill du följa med till F/L? Jag har två sittningar innestående." Mitt svar kom inom en minut och jag var ändå övertygad om att hon hade hunnit fråga någon annan. Jag var väldigt nyfiken på restaurangen i g:a stan som tog över den lilla lokalen efter mytomspunna lyxkrogen Mistral 2007. Recensioner och reportage berättade om matkemiska experiment á la katalanska El Bulli, innovativ matlagning och vissa inslag av humor på tallriken. Samtidigt lovade hemsidan att kombinera "en avslappnad elegans med en hemma-hos-känsla". Detta kunde jag välja att uppleva uppdelat på 10 eller 20 rätter med tillhörande vinpaket för dryga 1600 resp. 2000 kr. Detta utlovades ta ca tre till fyra timmar i anspråk.

Jag kan säga på en gång att jag älskade varje sekund av denna halva arbetsdag till bords. Har man siktet inställt på ren och långsam njutning så är det bara att låta sig översköljas av denna smakparad i miniatyr. För på faten ligger allt annat än byggjobbarportioner, det är verkligen modern kreativ matlagning i kubik. Allt är special, inget är vanligt. Humorinslagen som på förhand skrämde mig en aning var faktiskt roliga och hur ofta skrattar man egentligen hjärtligt åt en ostbricka?

Vinerna i vinpaketet är i många fall modiga på så vis att dom inte alltid stryker medhårs utan utmanar med tuff syra eller sprudlade fruktighet. Dock alltid perfekt utvalda till respektive tallrik. Även trevligt med ett ställe som vågar servera enkla bordsviner till fin mat och har vett att hälla lagom lite i glasen så man slipper vara tokfull innan desserterna ens kommit på tal.

F/L är inget för personer med skräck för personal i handskar som viker din servett när du försvinner iväg för att pudra näsan. Det är heller inget för den vrålhungrige snabbätaren eller den puritanska frankofilen. Vill du däremot besöka krogen som får Sveriges nästa stjärna i Guide Michelin så är det bara att ringa 08-208580 och boka bord.

Detta åt dan denna gång:

Blog ImageBlog Image  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post27