dan äter och dricker

dan äter och dricker

PANAME/Grisköttschock

KrogRapportPosted by dan lepp 30 Oct, 2008 15:31


PANAME
hagagatan 58
www.paname.se


Vissa krogar känns mer utomlands än andra. Ett besök på kvartersbistron Paname, ett långt stenkast från Odenplan, är som en billig turochretur-biljett till Paris. Den vänliga personalen blandar franska, engelska och svenska och när vi beställer uppstår förvirring.
”One escargots tack” slinker det ur mig och jag önskar att jag hade valt fransk till B-språk på högstadiet istället för tyska.
Vi kommer tidigt till krogen eftersom det inte går att boka bord och tur var det för några minuter över 19 är stället helt fullt. Stämningen är per definition mysig och det känns verkligen som ett ställe dit man kommer för att prata med en god vän. Publiken är 35 år och uppåt och i bardelen sitter det denna kväll mest kvinnor.
Att det går bra för Paname råder det inga tvivel om. Personalen lyser av arbetsglädje, självförtroende och stolthet. Detta märks från första stund, i varje tugga och genom hela kvällen.

Menyn är enkel och överskådlig och står med båda fötterna djupt rotad i den franska husmanskosttraditionen. Vinlistan är uppdelad i franska vindistrikt. Urvalet är kärleksfullt och personalens vinval var utmärkta rakt igenom.

Detta åt och drack Dan igår:

Förrätt:
Escargots, sniglar med persiljesmör 6st…… ..85kr

Vin:
Les Sétilles 2006 Puligny-Montrachet .……..120kr


Huvudrätt:
Choucroute garnie au champagne………….. 205 kr
Och
Steak tartare (svensk oxfilé) ............................175 kr

Vin:
Les Sétilles 2006 Puligny-Montrachet .……..120kr
Och
Chinon ..................................................……...80 kr


Dessert:
La tarte du jour, dagens bakverk .....................79 kr
Och
Sorbet au mango ...............……........per kula 35 kr

Vin:
Château Haut-Bergeron 2003, SAUTERNES .…. 18 kr


Råbiffen var kvällens höjdare. Köttet smakade precis så lent och friskt som man önskar sig och tillbehören var enkla men många. Kapris, lök, frästa champinjoner, saltgurkor, senap och självklart persilja.
Den franska surkolen var utmärkt i sin syra och helt enligt planerna. Vad som däremot tog mig på sängen var mängden griskött som kom till. Maken till köttberg hade jag inte skådat sen jag var på skördefest i Spanien 2001. Att få kött serverat på detta aningen makabra sätt är inget som faller mig i smaken även om korven och sidfläsket var väldigt välkryddat och bra i sig. Kan man inte nöja sig med en liten bit av varje?
Jag gick rakt in i grisväggen och drömde mardrömmar om klövprydda monster hela natten.
Desserten var en helt perfekt chokladkaka av det mjälla tryffelslaget. Lätt och tung på samma gång och helt underbar tillsammans med en stor klunk Sauternes.

Slutnotan hamnade på ynka 1000-lappen för två personer och det måste ses som oerhört prisvärt.
Tråkigt att Vasastan ligger så långt ifrån Södermalm.
Vive la france!


  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post2