dan äter och dricker

dan äter och dricker

Billigt.Apgott.Rörigt.

KrogRapportPosted by dan lepp 12 Sep, 2010 22:40



Blasieholmens Akvarium och Restaurang
Blasieholmsgatan 4A
08-611 53 35
restaurangbar.se

Efter en tidig födelsedagsdrink på Östermalm passerade vi B.A.R. på väg hem för en bit mat. Utan bordsbeställning hänvisades vi till den rymliga bardelen å den totala serviceanarkin som gäller där. B.A.R’s låga priser bygger på många korta sittningar, en till bristningsgränsen väl utnyttjad lokal och kort väntan på sin mat från beställning till servering. Stark taktfast musik i varje del av restaurangen ger puls och höjer känslan av urban framgångsrik stress. Budskapet är tydligt och lyder: Kom hit å ät men gör det fort. En mild panik lyser i den ymnigt svettande personalens ögon å enligt säker källa sätter denna press sina spår i omsättningen av de anställda.

Inom några minuter får vi två lediga barpallar intill de vida gamla rostfria handfaten fyllda med ostron på isbädd. Framför oss står kallskänkan å knäcker skaldjur för glatta livet. Bredvid trängs ett gäng revyfnissiga 50+are med ett större gäng lördagsfina stekare. Övriga killar på andra sidan disken(läs: två bartendrar å en servitör) far fram å tillbaka på tillsynes ständigt nya mycket viktiga uppdrag. Efter 20 minuter har vi fortfarande inte mötts av en enda blick och framför oss på disken står porslinet från tidigare gäster kvar. När jag till slut reser mig å grabbar tag i en av dessa inåtvända virvelvindar går allting fort. Vi får gladeligen beställa och inom tio minuter står utmärkt vällagad mat framför oss. När notan senare anländer är alla sorger glömda. Att det i Stockholm år 2010 överhuvudtaget går att få så kvalitativ mat till ett sådant budgetpris är inget annat än en sensation. För dryga 500-lappen delade vi två en precist kokt halv krabba, en perfekt grillad kummelkotlett, en skål grillad grön sparris med det rätta tuggmotståndet, en oöverstigligt stor skål med något slapp pommes, en mindre men mycket välsmakande sallad på krasse, avokado och gurka samt en skål med kärleksfullt hemrörd bea. Till detta ett glas Sleepy Bulldog Pale Ale från Spendrups egen etikett Gotlands Bryggeri och ett glas riesling. Jag avslutade sedan med en enorm kula hallonsorbet och en enkel espresso. En rakt igenom utmärkt middag med enkelheten i centrum på riktigt bra och ömt hanterade råvaror. Underbart!
Menyn lockade till ett snart återseende. Den är stor, bred och med något för varje tillfälle. Platåer, fish and chips, silltallrikar, sallader, soppor, grillat kött bland mycket annat. B.A.R. har fyllt en lucka på Stockholms kroghimmel. Ett ställe som kan sin grill, sitt hav och sin äng utan att tömma sina gästers plånböcker. Servicen måste dock kunna bli bättre. En blick räcker så långt och förlåter många gånger personalbrist och irriterande väntan. Strutsbeteenden, ögonrädsla och gästmörkning är dock aldrig okej hur billig och strålande maten än må vara.

(bilder och loggor från restaurangens hemsida)

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post125