dan äter och dricker

dan äter och dricker

Jättetrevligt på deVille!

KrogRapportPosted by dan lepp 06 Feb, 2010 16:54

Restaurang deVille
Roslagsgatan 6
08-10 01 53

Redan vid beställningen av bordet förstod jag att denna kväll skulle bli bra. En trygg och snäll röst i luren säger så mycket om en krog även om det bara handlar om några fraser. Hur många gånger har man inte upplevt det motsatta?

Den ambitiösa kvarterskrogen deVille ligger mitt emot Norra Latin, granne med Buco Nero på Roslagsgatan just innan Odengatan och gränsen till Sibirien. Lokalen är lagom, inte för stor och inte för liten, personligt inredd med begagnade bord och stolar och med en högst brokig samling tavlor på väggarna. Tillsammans med bevarade detaljer i fönsternischer och dörrar är det lätt att tro att restaurangen har legat här i minst 30 år. Färgskalan som går i varma toner av rött och brunt och den hemtrevliga belysningen, bortsett från vissa illa riktade spotlights, får lokalen att kännas inbjudande och mysig.


Den här fredagen är det två servitriser som gör sitt bästa för att hantera klockan åtta-anstormningen. Publiken är mycket blandad och känns på något sätt lokalt förankrad och hemmastadda som om de varit här förut. Fyra mediakillar runt 35 avslutar, helt trendriktigt, sin middag med varsin stor kopp bryggkaffe, två par i övre medelåldern äter fredagsmiddag, ett nervöst datepar runt 45 trevar bland samtalsämnena, ett stort tjejgäng firar någons 30-årsdag och två kvinnliga kollegor delar på en flaska skumpa. Väntetiden mellan fördrink och beställning av mat blir lång men i övrigt är servicen, precis som jag hoppats, trevlig, kunnig och bra kvällen igenom.

Menyn känns spontant lite väl fokuserad på griskött och en aning spretig. Det mesta härstammar ifrån den franska mattraditionen med vissa svenska undantag som köttbullar med gräddsås. Många av rätterna har fått behålla sina franska namn vilket får mig att känna mig lite dum. En finstilt översättning efter svåra glosor skulle underlätta både för gäst och personal. Det är aldrig kul att känna sig som ett pucko på krogen. Problemet är ofta återkommande i krogstockholm och jag fortsätter att ställa mig frågande till idén. Är detta ett medvetet sätt för krögaren att skapa kontakt med gästerna? När vi fått fem av rätterna översatta bestämde vi oss för följande:

Förrätter:
Lantpaté med cornichons & rostat surdegsbröd 155 kr
En burk med legumés ala greque 85 kr – Syrade ”grekiska” grönsaker.

Varmrätter:
Aguja de Iberic 245 kr – En helstekt fläskkarré med zuccini-, paprika- och potatisgratäng med ungsrostade tomater.
Moules marinière med grillat surdegsbröd och bearnaisesås 195

Dessert:
Apfelstrudel med vaniljglass 95

Bortsett från den relativt slätstrukna och okrispiga efterrätten var maten rakt igenom riktigt god, vacker att se på och väl komponerad. Rummets trivsamma hemma-hos-känsla gick igen i maten och det som serverades kändes hemlagat i ordets positiva betydelse. Noggranna val av mestadels ekologiska råvaror och kryddor, tron på det enkla och ett säkert hantverk spred ljuvliga dofter att minnas och gav oss många fina smakresor. Att kvällens upplevelse var en fransk inlagd gurka kanske inte får kocken att slå dubbla volter i köket men det säger en hel del om deVilles inställning till detaljer. Godare cornichons har jag aldrig ätit i Stockholm. Fullmatade dofter, smaker och synintryck ackompanjerades kvällen igenom av spännande, annorlunda och kunniga vintips från det breda sortimentet av kvalitativa och i många fall egenimporterade viner. Gewurtztraminern till den utsökt friska lantpatén var en höjdare.

DeVille är den perfekta kvarterskrogen som fler Stockholmare borde ha runt hörnet. Trivsel och kunnande går inte alltid ihop men på Roslagsgatan 6 smälter det samman till något som jag rekommenderar alla att prova på.

På lördagar erbjuder deVille sina gäster en lyxig à la carte-brunch mellan 12-16 och på söndagarna kan man från kl.17 få en trerättersmeny för 395 kr.

bilder från restaurangdeville.se

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post112