dan äter och dricker

dan äter och dricker

Ett stort bröd till...

HemBaktPosted by dan lepp 13 Jan, 2010 22:10

Förra veckans jättelevain gick åt i ett navs och sen kom en längtan så stark att jag var tvungen att baka ett till. En annan vikning, längre vila och lite hårdare gräddning gav ett fint resultat. Lufthålen blev fler och större och ytan krispigare. Premiär även för mönster på brödets undersida. Helt onödigt och ingen som märker men roligt.
Den sex timmar långa jäsningen ger brödet en underbart smakrik syra som jag inte får nog av. 100% GI-fri njutning!



  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post109

Baka stort är roligare.

HemBaktPosted by dan lepp 07 Jan, 2010 15:14

Inspirerad av Pain de Martin har jag på senaste tiden bakat stora bröd
med goda resultat. Då tiden i ugnen blir längre är det lättare att få till en fin skorpa och då man inte delar degen innan det är dags för ugnen stannar mer av luften kvar i brödet vilket ger fina håliga brödskivor. Roligare, finare och godare helt enkelt.

Brödet nedan bakade jag på Pain de Martins favoritdeg Levain med hälften dinkel.
För att få plats på plåten var jag tvungen att forma brödet till ett S. Jag har lång väg att vandra innan min bröd ser ut som Martins men dom blir bättre och bättre.



  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post107

Ny brödbibel

HemBaktPosted by dan lepp 03 Dec, 2009 22:24



Jag har under en längre tid följt Martin Johanssons fina surdegsblogg Pain de Martin.
Det dröjde dock innan jag började baka hans bröd. Upplärd som jag är av mitt vältummade exemplar av Riddarbageriets bröd kände jag inte riktigt igen mig i Martins brödvärld. Men i höstas kom äntligen hans egen bok "Surdegsbröd", påpassligt utgiven av Natur&Kultur, med recept och tips från bloggen i ett pedagogisk och lättanvänt format. Sen den dagen har jag inte bakat några andra bröd. Degarna innehåller näst intill uteslutande ingen jäst vilket ger väldigt långa jäsningstider men också fantastiskt goda bröd. Parallella uppdateringar, filmer och mängder av läsarkommentarer på bloggen ger boken en extra dimension. Martins grunddevis är att bakning skall vara enkelt och den känslan smittar av sig. Boken är den perfekta grunden för den som har funderat på att prova på att baka med surdeg. Riddarbageriets bröd har sålt slut sin sista upplaga och kommer inte att trycka någon ny på ett tag så "Surdegsbröd" gavs verkligen ut i rättan tid. Ett paket med boken och två burkar surdegsgrund blir årets julklapp!

Jag har under hösten nästan hunnit baka igenom hela boken och måste säga att resultaten varit genomgående goda. Stureby Levain med hälften dinkel är favoriten hittills. Valnötsbrödet var gott men väldigt svårbakat. Nedan syns en bild på Drottningholmslimpan med hela dinkelkorn.

Under hösten har Saltå Kvarn gjort livet lättare och delikatare för alla hemmabagare genom att börja sälja sitt vetemjöl special i större skala. Tidigare gick denna produkt endast att få tag på i butiken i Järna eller i mycket välsorterade ekoinriktade affärer som Cajsa Warg. Bra säger Dan även om det sker fyra år för sent.





  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post100

Kamut Grande/Riddarbageriets Bröd

HemBaktPosted by dan lepp 19 Apr, 2009 22:13

Det här är min nya favorit bland de ljusa bröden i boken. Kamutmjölet karaktär och rågsurdegen surhet ger tillsammans en härlig smak. Pga tidsbrist blev den första jäsningen tre timmar längre än rekommenderat vilket gav ett något platt bröd men fin skorpa och vackert å se på.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post85

PåskBak

HemBaktPosted by dan lepp 14 Apr, 2009 16:53

Bakade vårens båda favoriter till påskhelgen, Riddarbageriets ljusa High Rise med kamutvete och det riktigt mörksura rågsurdegsbrödet Lenin från samma bok.



  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post82

High Rise/Riddarbageriet

HemBaktPosted by dan lepp 24 Mar, 2009 10:53

Premiärbak av detta bröd baserat på vetesurdeg, vetemjöl och kamutmjöl.
Det sistnämnda tillsammans med en liten mängd rågflingor ger brödet sin speciella smak. Precis som de andra vetesurdegsbröden i boken blev detta en väldigt lätthanterlig och fast deg som var enkel att runddriva och forma.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post77

PS-mix / Riddarbageriet

HemBaktPosted by dan lepp 26 Jan, 2009 22:40

Bakade PumpafröSesamfrö-mix ur favoritbakboken igen.
Hade inte så mycke pumpafrö hemma så det blev snarare 70% sesamfrö i smaksättaren
istället för 50/50 men det gott.
Dock inte riktigt nöjd med storleken på bubblorna, dom kan bli bättre men mönstret blev fint.



  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post53

Complet / Riddarbageriet

HemBaktPosted by dan lepp 12 Jan, 2009 10:28



På min resa genom Riddarbageriets Bröd kom turen denna gång till ett ljust bröd baserat på vetesurdeg. Smaken kommer från en mjölmix av lika delar rostad havre, grovt rågmjöl och grahamsmjöl. Det var ett mycket lättbakat bröd med en fast deg som gick fint att runddriva. Brödets fina yta kommer av sprickorna som bildas då ”verket” hamnar uppåt i gräddningen. Tyvärr vet jag inte hur brödet smakar men de jag frågat säger att det är gott.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post48

RågArnold

HemBaktPosted by dan lepp 04 Jan, 2009 23:54
Blog Image
Har provat att baka det här brödet ur Riddarbageriets brödbok många gånger utan att lyckas. Nu verkar min vetesurdeg må bättre och även om den ena limpan blev lite satt var det bästa försöket hittills. Härligt syrligt från vetet men ändå med en ordentlig smak av råg i botten och så där perfekt saftigt som bara surdegsbröd kan bli.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post44

Julbak

HemBaktPosted by dan lepp 28 Dec, 2008 16:15

Bakmaskinen gick varm dagarna innan jul och till julaftonsfrukost
bjöds färsk briochelimpa och Riddar Sour Sthlm ur Riddarbageriets Bröd.
Båda var relativt lättbakade och resultaten får ses som lyckade både till smak och form.

Blog Image

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post42

Sur ryss på fyra dagar.

HemBaktPosted by dan lepp 20 Dec, 2008 15:51

LENIN bakad ur boken Riddarbageriets bröd.

dag 1: plocka fram och mata rågsurdegen
dag 2: jäst, vatten, surdeg och rågmjöl blandas
dag 3: vetemjöl, sirap, salt, rågmjöl och mald koriander tillsätts
dag 4: vänta till kvällen och sen får man äta!

bra konsistens och fin saftighet, skulle kunna minska en aning på
koriandern, annars helt enligt förväntningarna och värt sin väntan.

Blog Image
Inviger med denna bild min mobilkamera.
Skarpan är inte helt enligt önskemål
men låt oss säga att fotot är konstnärligt.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post39

Dansken/Riddarbageriet

HemBaktPosted by dan lepp 12 Nov, 2008 22:31
Blog Image
Nyttigaste brödet jag bakat hittils ur Riddarbageriboken. Hela rågkorn, solrosfrön och linfrön blandas med surdeg av råg. 30 minuters maskinknådning och minst 90 minuter i ugnen resulterade i dryga tre kilo tuggmotstånd. Gott och danskt men vad gör man när ett bröd aldrig tar slut?

  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post29

Rostad Havre/ Riddarbageriet

HemBaktPosted by dan lepp 12 Nov, 2008 22:30
Blog Image
Det här receptet ledde till en väldigt lättarbetad deg som faktiskt gick att runddriva enligt skolboken. Känns bra när slutresultatet inte bara smakar gott utan också går att titta på.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post28

Rostad Havre / Riddarbageriet

HemBaktPosted by dan lepp 05 Nov, 2008 21:45

Dags för ett nytt recept ur Riddarbageriets Bröd, Rostad Havre sid 109, mest bestående av vete- å grahamsmjöl.
Har just matat rågsurdegen och ställt den i skåpet ovanför kylen.
Imorn åker Assistenten fram igen.

Tänk att det är så mycket roligare att baka bara man får använda en maskin.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post24

HMD/riddarbageriet del 3

HemBaktPosted by dan lepp 03 Nov, 2008 12:42


Kylskåpet stannade som lägst på 11 grader vilket visade sig vara för svalt för mina degar.
Efter dryga åtta timmar tog jag ut dom och lät dom jäsa ca sex timmar till i ett skåp.
Detta puffade till degarna en aning men det var med en klump i halsen som jag stoppade in dom i ugnen. Jag var säker på att jag stod inför mitt första riktiga brödfiasko denna höst. Ugnsvärmen fick dock fart på saker och ting och slutresultatet kan nog bedömmas som godkänt. I alla fall högst ätbart.
Stora sprickbildningar i den ena limpan lärde mig varför man bör snitta brödet innan det är dags för gräddning...Har varit lite rädd för detta tidigare då jag tycker att bröden tappar väldigt mycket höjd av ingreppen.
Har oxå förstått att jag måste få mer fart i min vetesur deg till nästa gång. Skall prova att ta ut den och mata den två dagar i rad.

Blog Image
Surdegarna tillbaka i kylskåpsvilan.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post10

HMD del 2

HemBaktPosted by dan lepp 31 Oct, 2008 22:55


Källaren och cykelrummet var för varma.
Bilen i garaget var för kallt.
Så nu har jag satt kylskåpet på lägsta möjliga effekt
och termometern närmar sig faktiskt 12 gradersstrecket.
Imorn blir det spännande att vakna!

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post9

HMD del 1

HemBaktPosted by dan lepp 31 Oct, 2008 13:38

I helgen är det dags för bak igen.
Surdegarna åkte fram och matades igår.
Denna vecka skall jag prova HMD från Riddarbageriboken.
Måste ner i källaren och kolla om temeraturen är bra.
Brödet skall jäsa i tolv timmar i 12-14 grader...

rapport följer!

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post5