dan äter och dricker

dan äter och dricker

STANS BÄSTA LUNCHSALLAD

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 21 Sep, 2010 14:47



Det var ett tag sen jag var där och det går snabbt att glömma men efter dagens lunchbesök på salladsbaren Lima Deli är det bara att konstatera att de fortfarande gör Stockholms godaste lunchsallader. Rostade medelhavsgrönsaker, rostade kronärtskockshjärtan, grillad halloumi, rostade pistagenötter, bladpersilja, nakenhavre och några blad blandsallad. Till detta fick några skivor bröd, en ljuvlig kikärtsröra, yoghurtdressing och vinegrette. Detta nyttiga gourmetkalas går på ynka 89 kr!
Jag har skrivit om Lima förut men upprepar gärna att det är alldeles för bra för att missa. Vanligtvis har dom fyra-fem olika sallader och en soppa att välja bland.

LIMA DELI
Öppet 11-18 och endast fyra sittplatser.
Åsögatan 112, t.v. om biograf Victoria.
Beställ på nummer: 08-640 05 80

här skriver Lotta Lundgren på taffel.se om Lima.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post128

JORDNÖT PÅ BURK

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 20 Sep, 2010 13:09
Jag har aldrig gillat den söta varianten av jordnötssmör men när jag denna sommar öppnade kylskåpet på min mammas sommarställe hittade jag denna ”skitfria” produkt. Mixade rostade ekologiska jordnötter kryddat med ett uns havssalt. Inget annat. Jag är nu inne på min tredje burk och oroar mig så smått för ett mindre beroendebeteende. Mackor och salladsdressingar smakar numera mest jordnöt, bregottpaketet och tahiniburken har fått konkurens.

Jordnötssmöret finns även att köpa som ”smooth”, finare mixat utan bitar.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post127

KOMBOKLASSIKER

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 20 Sep, 2010 13:06


Idag är ingen vanlig dag. När jag denna måndag måste inse att gamla skinnbulor som låtit håret växa snart sitter i Sveriges riksdag känns mat och dryck lite banalt. Som tröst är just minnet av en god ost tillsammans med ett ännu godare vin oslagbart.

Från ett tidigare besök på ostgrottan Winjas Grosshandel på Bergsgatan 24 har en fin liten getostpuck ifrån Sancerre legat hemma och väntat på det rätta sällskapet. Getost tillsammans med en klunk väl kylt vitt vin av druvan Sauvignon Blanc (helst från just Sancerre) är en av de största kändisarna bland ost-vin kombinationerna. Fet syra möter mineralig friskhet. Omöjligt att misslyckas med och en perfekt start på en lång måltid.

När jag inför fredagens middag besökte min mycket vinkunnige vän Dan på Söderhallarnas systembolag föreslog han istället ett vin från Nya Zeeland, Cloudy Bay Te Koko (nr 94536). Kanske en slant dyrare än vanligt men värt varenda krona. Detta mycket friska, smakrika och underbart väldoftande vin med sin ton av ekfat gjorde tillsammans med osten och sällskapen runt bordet min helg till något att minnas.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post126

SALTÅ KVARNS FLAGGSKEPP

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 31 Aug, 2010 23:30

Efter ett premiärbesök i Saltå Kvarns färgglada konceptbutik på hörnet Renstiernagatan och Bondegatan på Södermalm kan jag konstatera att alla glada hembakande surdegsentusiaster har fått en ny kompis att hålla i handen. Det antroposofiska företaget har förstått att det bubblar och fräser i var och varannat skafferi längst Skånegatan och satsar stenhårt på bakning i sin skylt. Jäskorgar, bakstenar, surdegsgrunder, brödspadar och ekologiska mjöler i storförpackningar var tidigare svårtfunnet men finns nu alltså över en disk nära mig. Butiken säljer, förutom sitt ordinarie sortiment av ekologiska varor, även sitt eget färska bröd sju dagar i veckan. Vem saknar Billebro?

  • Comments(2)//blog.danlepp.se/#post118

Bättre sent än aldrig.

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 18 Feb, 2010 18:01


Bistro Berns
www.berns.se/restauranger/bistro
Berzelii Park


Äntligen har jag förstått Bistro Berns storhet. Det har tagit mig alldeles för lång tid att komma dit men efter två besök på kort tid är jag övertygad. Detta är en gammal men ny stockholmsklassiker. Inte nog med att läget är fantastiskt, lokalen personlig och snygg och att upplägget är enkelt, dessutom rekryterar de personal ifrån Operakällarens bakficka. Servicen är därefter korrekt, kunnig och sparsmakad just som jag vill ha den.

En mindre fast meny med franska klassiker kompletteras varje dag med ett antal mycket prisvärda rätter i fransk husmanskoststil på svarta tavlan. Under mina två korta besök har jag ätit gäddqueneller med gräddsås som var goda men hade stått några stunder för länge i värmeskåpet och utbankad dubbelvikt flankstek med grov senap och härliga pommes som var precis så bra som vi hade hoppats. Till detta gick det bra att få sig ett passande glas vin från den kärnfulla och ytterst franska vinlistan.

Hit vill jag gå ofta. ”Berns Franska” är billigare än Bobonne, lyxigare än Paname och ligger centralare än Godot.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post116

JulSkumpan 2009

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 07 Jan, 2010 14:59

Enligt gammal familjetradition inleds alltid julafton med ett glas champagne.
I år följde vi Jens Dolks rekommendation och skålade i Bruno Paillard Première uvèe.
Ett utmärkt tips skulle det visa sig. Bruno var just så frisk, lättdrucken och "drinkig" som vi hoppades. Inte den billigaste champagnen på Systemet men väl värd sina slantar.

Bruno Paillard Première Cuvèe
Art.nr: 7857
Pris: 345 kr.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post106

En riktig smaksmocka!

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 20 May, 2009 21:55

Några meter runt hörnet från biografen Victoria på Åsögatan ligger undangömda och
och lite småhemliga Lima Deli. När jag tidigare idag gick dit för att prova deras omtalade lunchsallader kunde jag bara inte slita blicken från byttorna med färgstark glass som stod vid kassan i en tillsynes perfekt konsistens. Ett fåtal ljuvliga smakkombinationer som saffran/honung och fläder/lime och klassiker som choklad väckte en sån åtrå att jag var tvungen att ta mig en kula hallonsorbet innan salladen.
När jag frågade var glassen kom ifrån förklarade ägarinnan att det var hon själv som tillverkade den på plats, precis som nära nog allt i kak- och brödväg i delin.

Maken till glass har jag aldrig tidigare stött på. Krämig, len, frisk, bra tempererad och med en fantastisk bärsmak som kastade mig huvudstupa rakt in i passerade somrars hallonbuskar. Den här småskaliga lilla glassfabrikssensationen får ingen missa! Glöm Nytorget, glöm Lejonet och Björnen, det är så här glass ska smaka.

Foto: Osnobe/Flickr

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post89

Julbord

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 09 Dec, 2008 13:51

I dessa julbordstider måste jag passa på och hylla East.
För den korv-sill-salt å -nubbetrötta långsittningsveteranen är
denna asiatiska tillflyktsort ett himmelrike.
Här kan man smaka av det bästa från restaurangens meny, uppdelat i varma och kalla smårätter. Till detta bör man lägga en extra slant på väl anpassade Sake'er.



  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post34

Vilket kaffe!

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 04 Nov, 2008 12:03



Köpte dessa bönor på Goodstore i fredags och premiärdrack det nymalt i morse.
Riktigt bra. Aromatiskt och mjukt samtidigt, något fruktigt i smaken.

Tidigare har det varit svårt att hitta riktigt mörkrostade ekologiska kaffebönor men nu är det bekymret ur världen.

Blog ImageEQUAL EXCHANGE
SUMATRAN TAKENGON
styrka: 4 av 5

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post15

Matböcker

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 03 Nov, 2008 13:06
Blog ImageRIDDARBAGERIETS BRÖD
Johan Sörberg
Den är boken fick mig att börja baka hemma.
Väldigt välgjord både form och innehållsmässigt.
Tog mig dock ett drygt år innan jag bakade ur den första gången.
Det krävdes ett sommarlov och en bakmaskin...
Blog ImageBONNIERS KOKBOK
Den perfekta grundboken för varje hem.
Alla klassikerna är med och har man en fråga rörande matlagnningsgrunder så finns alltid svaret här.
Dom nymodiga recepten kunde dom dock ha låtit bli för dom känns redan daterade.
Så här skriver Bonniers:
Bred, genomarbetad och inspirerande Bonniers Kokbok är oumbärlig för 2000-talets matlagare, både de erfarna och nybörjarna. Några av Sveriges främsta kockar och matskribenter bjuder på 1500 recept, alla lika lätta att lyckas med.
Blog ImageUNDER VALNÖTSRÄDET
Anna Bergenström
En inspirerande och nyskapende kokbok som är uppdelad efter grundingredienser.
Om jag inte vet vad jag skall laga tittar jag alltid i den här och finner råd.
Grymt aptitretande bilder av Fanny Bergenström.

Blog Image
VINTERKALAS
Sannu Sarenström
Senaste kokboken i samlingen.
Mustig är ordet för denna samling svenska recept som passar bäst att laga då mörkret kommer tidigt och stearinljus brinner. Hela hemmet doftar julstök bara jag öppnar boken.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post12

Bästa mataffären

Dan RekommenderarPosted by dan lepp 30 Oct, 2008 15:41


GOODSTORE
skånegatan 92
www.goodstore.se

Ett noggrant urval av Eko och Vegoprudukter.
Bästa ekogrönsaksutbudet på Söder.
En fin samling chocklad och hit går jag för att köpa mina kaffebönor!

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post3