dan äter och dricker

dan äter och dricker

LÅNGSITTNING

AllmäntPosted by dan lepp 07 Nov, 2010 22:50

Jag åt en galen, aldrig tidigare upplevd och i framtiden svårslagen hemmamiddag i fredags. Lisa och Janne ställde till med en fem timmars matresa genom inte mindre än nio tallrikar. Jag listar anrättningarna i den ordning de åts. Tillhörande dryck efter snedstrecket.

1. Ostron/Champagne, Bollinger.

2. Smörstekt surdegsbröd med trattkantareller/Vitt vin, Alsace Riesling Hugel.

3. Halstrad tonfisk på asiatisk soya/fisksåsspegel och färsk koriander/Vitt vin, Alsace Riesling Hugel.

4. Råbiff med klassiska tillbehör/Öl, Landsort Lager från Nynäshamns Ångbryggeri.

5. Hemmakokt amerikansk hummer med hemrörd aioli och nybakt surdegsbröd/ Champagne, Bollinger.

6. Hängmörad holländsk entrecote med gröna bönor och potatisgratäng/Rött vin, Montepulciano d'Abruzzo Riserva 2004.

7. Ostar från Wijnjas grosshandel på Bergsgatan. Grottlagrad Gruyère, Bra Duro Dop en hård koost från Italien och Tetsun en hårdost på ko- och getmjölk från samma land. Alla tre lagrade minst 18 månader./Vitt vin, Zecci Classic från Verdicchio, Italien samt ett rött vin från Cotes de Rhones. Det vita till Gruyère och Tetsun och det röda till Bra Duron.

8. Hemkörd nyponbavaroise med nyslungad vaniljglass och krispiga skivor av rött äpple.

9. Kaffegodis bestående av två sorters tryfflar./Rom från Venezuela.

Mätt är ordet. Fantastiskt passar också in. Jag är så tacksam att det finns människor i denna värld som älskar mat lika mycket som jag. Det mesta av råvarorna var inköpta på B.A.R. samt på Söderhallen.

Den politiska korrektheten i menyn kan diskuteras med rödlistad blåfenad tonfisk, långflugen färsk hummer och kött från Holland men det glömmer vi denna gång.

Dryckeskombinationerna var rakt igenom lyckade. Minst bra funkade ölen till råbiffen. Där hade vi behövt något mildare. Kanske ett lättare rött? Bäst var champangen som alltid och mest överraskande var det vita vinet från Verdicchio. Det rekomenderades av en kille på Söderhallens vinbutik som något alldeles extra till just Gruyère. Jag kunde inte annat än att hålla med.

(Filmaffisch från 1973 tecknad av Mati Lepp.)

  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post133

MÅSTE EN CROQUE MONSIEUR VARA TRÅKIG?

AllmäntPosted by dan lepp 23 Sep, 2010 22:04

Enligt Wikipedia är denna klassiska franska snabbmatsuppfinning en varm smörgås med ost och skinka som steks eller grillas och ibland är gjord på ett bröd som doppats i vispat ägg. Det låter gott och ser till och med lite nyttigt ut på pappret. Med lite kärlek och fina råvaror borde det kunna bli bra. Tyvärr slarvas denna chans allt som oftast bort och istället serveras en sammansättning av tråkiga smaker och konsistenser som inte blir annat än tråkig. Ett perfekt exempel på detta fenomen fick jag härom veckan när jag en sen fredagkväll kom till Björk Bar och Grill. Köket hade just stängt och min hungriga mage hänvisades till ett val ur barmenyn. Jag började drömma om en välrostat frasig skiva vitt surdegbröd med en smakrik ost och en lika smakrik lufttorkad och E-fri lyxskinka. Tio minuter senare kommer en fabrikstillverkad vit och hängig landgång med ett lager smält fulost ovanpå tre skivor industripressad och perfekt rundad tråkskinka in. Till detta serverades den förhatliga och lika obligatoriska rödlöksringen, några salladsblad och en persjekvist. Det enda som smakade något var senapen från Dijon som var bredd i ett lager under skinkan. Bu.

Ja men, tänker ni, vad väntar du dig? Det var ju från barmenyn, den maten måste ju vara enkel så att kvällspersonalen klarar av att tillreda den. Visst, tänker jag, men borde inte all mat som lämnar ett kök vara representativ för krogen i övrigt? Björk B&G har fått bra recensioner över lag och personalen gjorde ett mycket trevligt intryck. Barmackan skrämde mig dock ändå en aning från ett återbesök.

Var i stan görs det bra Croque Monsieur?

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post130

BRÖDKRIGET FORTSÄTTER

AllmäntPosted by dan lepp 23 Sep, 2010 15:03

Sen senast jag rapporterade från östra Södermalms brödhimmel har några ställen gått omkull och några nya tillkommit. Framförallt är kriget om kunderna intensivt på Renstiernasgatan. För bara några dagar efter att Saltå Kvarn öppnade sin flaggskeppsbutik i hörnet utav Bondegatan öppnade även den ekologiska surdegsbagaren BageriEtt en ny brödbutik, efter succén i Hammarby Sjöstad, inte mer än 20 meter ifrån Saltå's hörna. Ironiskt nog är alla BageriEtts bröd bakade på mjöl från sina närliggande konkurenter.

Jag handlade lite frallor och lite fikabröd på nykommlingen i helgen men fick inget bra första intryck. Då Saltås personal känns kunnig och seriös var BageriEtts unga förmågor mer intresserade av att dansa till radioskvalets sväng än att svara på vad frallorna innehöll eller hjälpa till med ett kvitto. Väl hemma smakade croissanten utmärkt och var mer franskt frasig i sitt utförande än Saltås brödiga motsvarighet. Småbröden smakade bra men kunde ha haft en bättre skorpa. Kanelbullarna såg goda ut men hade stått lite för länge i ugnen för sitt eget bästa.
Nä, första intrycket var ingen höjdare. Jag går hellre till Sofo breadshop, Saltå eller Gunnarssons. Helst vill jag att Petite France skall ligga på Söder men man kan inte få allt.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post129

ÖLSKVALLER

AllmäntPosted by dan lepp 05 Sep, 2010 22:59

När jag i förra veckan var och filmade hos ett av Sveriges största bryggerier frågade jag bryggmästaren vilket öl han tyckte var sämst i Sverige. Svaret var förvånande nog lilla oskyldiga Skebo Bruksbryggeri. Han tyckte inte att microbryggerihajpen var mycket att hurra för och ansåg att allt för många av de små bryggarna inte höll tillräckligt hög klass. Min sommarfavorit Oppigårds Single Hop Ale hade han dock inget emot. Om någon av er som läser detta skall gå på ölmässan(!?) den 1/10 kan ni väl rapportera till mig om Skebos öl är så uselt som bryggmästarn säger.

etiketter klippta från bryggeriernas respektive hemsida.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post121

Höghöjdsgrill och rekorduteservering.

AllmäntPosted by dan lepp 07 Feb, 2010 21:50

Det ryktas att ägarna till Göteborg, Imperiet och Himlen Därtill... i dagarna fått tummen upp på sina expansionsplaner i Skrapan. Detta innebär att Södermalm till våren får en grillrestaurang och uteservering på taket av höghuset. Det måste väl ändå bli Stockholms högst belägna serveringstillstånd under bar himmel? Återstår att se om jeansförbudet gäller även där...

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post114

En sällsynt siffra

AllmäntPosted by dan lepp 08 Jan, 2010 16:32

Efter några veckors mediatystnad rivstartade DN's Krogkommission idag året med en sprakande hyllning av östermalmsklassikern Brasserie Godot. Det är mycket sällan DN's kräsna restaurangbedömmare delar ut det högsta betyget och vanligtvis brukar det krävas en Mathias Dahlgren eller en krog av lyxklass för detta. Förra året bröts dock den trenden då Råkultur som första budgetkrog någonsin förärades med en femma. Totalt delades endast runt nio fullpoängare ut under hela 00-talet. Återstår att se om dagens glädjeskutt är en engångsföreteelse eller om Krogkommissionen ändrat inställning till sin betygskala under ledigheten.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post108

2009 i backspegeln.

AllmäntPosted by dan lepp 03 Jan, 2010 21:29

BästaBudget2009: Marie Laveau
Högklassig och varierad mat till ett fantastiskt pris. En typ av krog som det borde finnas fler av, ett ställe dit man kan gå ofta utan att ruinera sig. Skönt avspänd men uppmärksam service och kunnig barpersonal.

BästaMellan2009
: Kødbyens Fiskebar
Ett spontant besök till Köpenhamn i somras resulterade helt oväntat i en av årets matupplevelser. Låga förväntningar kan ha höjt betyget något men den härliga känslan efter att ha ätit den sparsmakade men skickligt hopsatta söndagsmenyn var kvar i kroppen i flera veckor. Somrigt, smakrikt och friskt. Äntligen mötte jag en kock som verkligen förstått hur mycket varierad konsistens betyder för helhetsupplevelsen. Helt i min smak! När får vi se mera knaprighet på Stockholmstallriken?

BästaLyx2009
: Brasseri Bobonne
Ett av årets första krogbesök blev också ett av det bästa. Har, i mina ögon, adressen emot sig men om man kan bortse från detta är resan definitivt mödan värd. I en stillsam och sober miljö bjuds ett mindre antal franska klassiker innehållande endast råvaror av högsta klass. Den vällagade och krusidullfria maten är tillagad med en sådan omsorg och ett sådant kunnande att de östermalmska priserna känns rimliga.

Sämst2009
: Vapiano
Dålig mat i vacker kostym är det värsta jag vet. Salsiccapastan var inget annat än överkokt snabbslafs med prickig korv. Aldrig mer. Mycket oroväckande att denna amerikanska snabbmat-i-lyxförpackning-trend sprider sig som en löpeld i Sverige och Europa.

Roligast
: Lasagne med kall rhode island. Kreativitet togs till en ny nivå under ett lunchbesök på Östhammars ena bageri. (Se bild)

Trött på
: Rödlök och alla varianter av carpaccio.

Hoppas på
: Bättre service överallt och tydligare menyer med beskrivning av matvarornas ursprung samt att jag höjer fotokvalitén till mina krograpporter.



  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post104

Orkar vi mera bröd?

AllmäntPosted by dan lepp 14 Dec, 2009 13:38



Nog för att det är gott med nybakat bröd men snart måste surdegsmarknaden vara mättad i området kring Skånegatan. En snabb sammanställning visar att inte mindre än elva butiker tävlar om vår uppmärksamhet på östra Södermalm. Alla bakar inte själva men jag har tagit med ställen som säljer bra bröd på ett eller annat sätt. Saluhallen och fiskaffärerna är inte medräknade.
Nyast i gänget är La Petit Boulangeri som i dagarna flyttat in i den nerlagda vapenbutiken mitt emot Pet Sounds. Jag har inte provat brödet men skylten och namnet vill få oss att tro att det handlar om något så fint som ett äkta franskt bageri.
Jag blir genast skeptisk.

Karta över brödförsäljare på östra Söder:


  • Comments(2)//blog.danlepp.se/#post103

Va snabbt det gick!

AllmäntPosted by dan lepp 12 Oct, 2009 11:27

Pang, bom och bank sa det å sen hade Åsögatan en ny italienare att räkna med.
Cibo blev La Vecchia Signora på några veckor. Var det inte tidernas snabbaste remake? Den nya klassiskt vackra fasadmålningen är hur som helst på plats. Krögaren berättade i en intervju att köket kommer att satsa på långkok. Det är bara att säga välkommen till områdets andra krogtant.



  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post97

Krogexplosion på Åsögatan!?

AllmäntPosted by dan lepp 12 Oct, 2009 11:22

Den tidigare så avsomnade snutten av Åsögatan mellan Renstiernagatan och Erstagatan håller på att bli ett nytt krogstråk att räkna med. Förutom ölschappet Acacia med söders roligaste öppettider (10-20), nyöppnade långkoksitalienaren La Vecchia Signora med återvändade krögaren Boban i spetsen, kvarterskrogen Hjördis och finkinesen En Ful och En Gul ryktas det om inte mindre än ytterligare två nyöppningar innan jul. Det pratas glädjande nog om ett ställe med full fokus på dumplings. Kanske ett snabbmatställe med höga ambitioner? Låter precis som den lunchkrog som jag saknat. Det andra ryktet gäller en kock från Matkultur som skall starta eget. Heja alla modiga som vågar satsa i sömniga kvarter!

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post96

Efterlängtad hemvändare.

AllmäntPosted by dan lepp 13 Sep, 2009 13:40


Under våren 2008 trillade många tårar ner för kinderna på det matintresserade folket på Södermalm. Den ambitiöse kvartersitalienaren Lo Scudetto på Åsögatan 163 tog sin goda mat, sitt namn och sin personal och drog till Östermalm. Den vackert fasadmålade loggan byttes ut mot en ny med färre bokstäver och en modern klassiker gick i graven.

Hösten 2009 ryktas det dock om att ordningen snart skall återställas. Grundaren har sålt sin del i Lo Scudetto, köpt tillbaka sin gamla lokal på Åsögatan och planerar att öppna en ny italienare vid namn ”la vecchia signora”. Inriktning, prisläge och öppningsdatum får jag lov att återkomma till. Säkert är att kärleken till fotbollen fortfarande sitter i. Denna gång mer platsspecifikt än tidigare. ”Den gamla damen” är ju smeknamnet på Turins stolthet Juventus, ett av Italiens folkkäraste klubblag. Vi kan förmoda att det snart sprids ljuva dofter från det norditalienska köket i kvarteren på replängds avstånd från Nytorget.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post94

Hjördis / En hörna utan framtid? del 2.

AllmäntPosted by dan lepp 28 Aug, 2009 13:49



Sedan den lilla alternativa italienaren Zucchero förlorade sin glans i början av 2000-talet har ett antal krogar kommit och gått i hörnlokalen på Borgmästargatan som en gång tillhörde en fiskaffär. varken Bistro Midis lite lyxigare satsning eller Saimi Browns ultrafolkliga crossoverkök har lyckats locka till sig folk från de större och krogtätare promenadstråken på östra sidan av Södermalm.

Förra veckan var det dags för nästa krögare att prova lyckan på adressen, nu under namnet Hjördis. Baren har vänts mot Åsögatan och Conny, Joel och Mårten verkar satsa på en mysig och trivsam kvarterskrogsmiljö med helgbrunch, lunchmenyer, förfinad uteplats och en kvällsmeny med blandeuropeisk inriktning för nästan alla plånböcker.
Enklare rätter som omelett och hamburgare runt 100-lappen eller halstrad röding eller lammrostbiff för det dubbla.

Ser fram emot att besöka krogen inom en snar framtid och hoppas innerligt att Hjördis får vinden att vända på Borgmästargatan. Matkultur behöver en konkurrent!


  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post92

bra glass/dåligt kaffe

AllmäntPosted by dan lepp 04 May, 2009 22:46

Glädjer mig åt att Stockholms hemligaste glasshörna, mot alla odds, öppnade även detta år. I slutet av Bondegatans långa backe ner mot Barnängsgatan, mitt emot Sofiaskolans fotbollsplan och 2:ans hållplats ligger Kungsholmens glassfabriks lilla filial.
Här säljs hemgjord glass av bästa kvalité, godare än på Nytoret och dessutom garanterat köfritt. Lime- och myntasorben är definitivt värd en omväg.

Kaffet skall man dock låta bli. Skickade tillbaka en dubbel espresso som smakade rävgift och fick en ny som var lika dålig. Jag undrar verkligen hur det är möjligt att få en kopp nymalet och nybryggt kaffe att smaka så illa?

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post87

Moneybrother gör soppa!

AllmäntPosted by dan lepp 06 Apr, 2009 22:07

På kvällen den 1/4 fick dan äter och dricker som enda utomstående person tillfället att medverka vid tillverkningen och förpackningen av dom första 500 burkarna av Moneybrother och Maximilian Lundins lyxiga tomatsoppa. En produkt som tagits fram helt i linje med Max filosofi om högkvalitativa ekologiska och biodynamiska råvaror i enkla rustika recept. Den relativt grova tillsatsfria soppan innehåller färska tomater, lök, morot, äppelcidervinäger salt och peppar, inget mer. Glasburken på 20 cl. ser liten ut men innehållets höga koncentration gör att den räcker länge. Förutom som soppa kan innehållet även användas som bas i köttfärssås, som en kall salsa eller varför inte i söndagmorgonens Virgin Mary? I första hand kommer soppan att säljas under Moneybrothers kommande turné men säkra källor uppger att livsmedelskedjorna står på kö för att få sälja produkten.

Så här såg det ut under kvällen:




  • Comments(7)//blog.danlepp.se/#post81

En hörna utan framtid?

AllmäntPosted by dan lepp 26 Mar, 2009 17:17

Vissa hörnor går det troll i. Nytorgsgatan 29 är en sådan. Efter många år av mer eller mindre tvivelaktiga och kortlivade satsningar som Tidlös, Göta Källares bakficka Babes n' Beers och senast Bimbadgen tar nu Brasseriett mod till sig och flyttar in. Med tre krogar med samma namn i Stockholm (de finns sedan tidigare på Liljeholmskajen och på Rosenlundsgatan) börjar Brasseriett-koncernen likna en Svensk/Fransk kvarterskrogskedja. Återstår att se hur länge de klarar sig på denna adress.

  • Comments(2)//blog.danlepp.se/#post80

Vem skall man tro på?

AllmäntPosted by dan lepp 25 Mar, 2009 23:40

Huvudstadens två största morgontidningars respektive krogrecensenter har båda nyligen besökt nya Lydmar. Resultatet är uppseendeväckande. SvD hyllar och DN sågar. Jag vet vilka jag litar på.

  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post79

Stjärnor

AllmäntPosted by dan lepp 16 Mar, 2009 12:05

Precis som jag trodde efter besöket i höstas fick Frantzén&Lindberg i dag sin stjärna av Michelin. Mathias Dahlgrens framgångssaga kröntes även med två nya stjärnor. Matbaren fick sin första och Matsalen sällar sig nu till den exklusiva skaran restauranger som kan stoltsera med två. Edsbacka fick trots ägarbytet behålla sina båda stjärnor.
Nedan ser ni hela listan urklippt från pastan.se



  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post76

Bergsgatan Stories

AllmäntPosted by dan lepp 09 Feb, 2009 22:16

Gick tidigare idag en kort promenad med en barnvagnsrullande kompis. Klev in på Il Caffé för att be om en dubbel cortado att ta med till den pappaledige utanför. Stämningen var precis som vanligt. Nonchalerades först i någon minut, fick sen en fråga i stil med "aa va vill du hara?" och hånades sen öppet för att något i beställningen inte var enligt de gängse Caffé-normerna. Jag borde förstås ha sagt en cortado på dubbel eller något liknande. Betalade de 25 kronorna och gick ut. Underbart ställe.
Fortsatte upp för backen mot Kungsholms Kyrka och fick äntligen stifta bekantskap med ostgrossisten Wijnjas som jag har letat efter så många gånger men aldrig hittat. Utifrån såg det ut som vilken garagenedfart men där inne fann jag ett ostparadis.
Kom tillbaka till kontoret med en påse fylld av gott från Schweiz, Frankrike, Sverige och Spanien och kände att Kungsholmen kanske inte är så dumt ändå.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post66

Mittpådagenmat forts...

AllmäntPosted by dan lepp 08 Feb, 2009 16:04

Tackar ödmjukast för lunchtipsen!
Greken på hörnet får besök av dan äter och dricker redan kommande vecka.



  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post62

Lunchpanik / Kungsholmen

AllmäntPosted by dan lepp 04 Feb, 2009 11:44

Hjälp! Jag är mer än trött på lunchhaken i närheten av kontoret.
Är det någon som kan tipsa om bra mitt-på-dagen-mat på Kungsholmen?


  • Comments(2)//blog.danlepp.se/#post61
Next »