dan äter och dricker

dan äter och dricker

Semlor

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 17 Feb, 2010 14:31

När jag härom dagen köpte semlor på Albert & Jack’s på Skeppsbron delade mannen bakom disken med sig av sin sorg över att det så kvalitativa bageriet aldrig får vara med på de stora tidningarnas årliga semmeltester. Denna fundering kan jag bara hålla med om. Urvalet i framförallt DN brukar vara mer än lovligt traditionellt. SvD hade i år låtit läsarna komma med förslag på vilka bagerier som borde provas vilket gav plats åt ett flertal mindre ”hembagerier” och skapade en roligare blandning än vanligt. Att samma tidning gav Petite France bottenbetyg för sin lilla men ack så kärleksfullt framtagna semla kan bara beskrivas som en skandal. Handgjord mandelmassa, äkta varsamt vispad grädde utan tillsatser och en bulle bakad på surdeg måste bara belönas. Att endast avfärda den som liten får ju vem som helst att vilja byta tidning.

Jag åt årets bästa semla igår. Slutsålt på Lisas hembageri fick mig att hitta en utmärkt ersättare på Sofo Bread Shop. Färsk, len och kardemummigt bröd, rikligt med lagom grov och smakrik mandelmassa och en pinfärsk grädde i rätt konsistens skapade bakelsemagi. Rekommenderas!

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post115

SoFo Breadshop / Saltis på Söder

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 30 Aug, 2009 18:42
foto: sthlmsfinest.com


SoFo Bread Shop

Bondegatan 6

mån–fre 8–16
lör–sön 8–14.

Med ett namn som borde avskräcka vilken infödd stockholmare som helst började denna lilla brödbod ett stenkast från Skrapan i en brant uppförsbacke i min värld. Goda ord i DN och ett tilltalande yttre fick mig ändå att ge stället en chans. Vissa efterforskningar bekräftade mina föraningar om att folket bakom satsningen bodde och bakade utomsocknes, närmare bestämt kommer brödet ifrån Kringelgården i Saltsjöbaden. För inte kunde väl någon med någon slags historisk koppling till Södermalm tycka att begreppet SoFo var värt att bygga på? Butiks- och kaféägarna kring Nytorget tycker säkert annorlunda men jag får hur som helst alltid allergiska utslag av den svengelska stadsdelskonstrutionen.
Inget av detta spelar dock någon roll när det visar sig att SoFo Bread Shop saluför det godaste och jämnaste bröd- och sötsakssortimentet på östra Söder. En klar konkurrent till Götgatans brödjätte Gunnarsson. Klassiker som en underbart nötig toscakaka, fullt godkända croissanter, himmelska smörgifflar och fina kanelbullar samsas i disken med nydanande uppfinningar som en sötbrödsvariant av focaccia. Matbröden har jag ännu inte provat igenom men enorma Levain och grova bröd som tyska surdegslimpor väcker köplust. Generösa öppettider veckans alla dagar ger hoppet åter om att frukostbordet aldrig behöver vara utan ett kvalitativt nybakt bröd. Är det inte dags att lägga ner Axa, Fazer och Pågen snart?

  • Comments(2)//blog.danlepp.se/#post93

BAGARGÄNGET

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 25 Feb, 2009 15:33

Folkungagatan 136

Kan efter en rad besök konstatera att detta stenugnsbageri verkligen är att lita på. Det finns en härlig blandning mellan gammaldags och modernt i sortimentet.
Goda surdegsbröd, fantastiska kardemummabullar, längder, välsmakande småkakor, hemgjorda kondisbitar och vi får inte glömma de fyra frallsorterna. Dessutom öppet alla dagar i veckan och riktigt prisvärt. Jag säger bara: färska frallor till söndagsfrukosten!

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post72

En semla till...

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 24 Feb, 2009 15:14

BANANZA
Ringvägen

Pris: 25 kr.
Vikt: 155 gr.

Före.
Utseende: Fin jämn färg, stort runt lock med lagom mängd floursocker, spritsad helt vit grädde. Bullen lite veckig. Är den torr?
Klämtestet: En aning torr i ytan men fint fluffig stuns i brödet.

Efter.
Bulle: Slät och neutral med en liten smak av kardemumma.
Grädde: Osötad och väldigt mycket.
Massa: Medelgrov, fint smaksatt med bittermandel. Väldigt god.
Helhet: Lite för stor, för mycket grädde men en perfekt semla för för den som går igång på hemgjord mandelmassa. Den är överallt, i varje tugga och hela tiden.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post70

Mera semlor!

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 20 Feb, 2009 12:44

Valhallabageriet
Valhallavägen

Pris: 30 kr
Vikt: 140 gr

Före:
Utseende: Runt lock, fin färg, högt och smalt gräddberg. Lagom mängd floursocker.
Väldigt vacker.
Klämtestet: Känns färsk och spänstig.
Efter:
Bulle: Bullen smakar och känns som en kanelbulle. Seg struktur och stora kardemummakorn.
Grädde: Fet, gul och mycket.
Massan: Grov, smakar aningens parfymerad. Kan dom ha blandat i rosenvatten?
Sammanfattning: Välbakad och vacker men lite tråkig.

Lisas Hembageri
Skånegatan

Pris: 30 kr
Vikt: 122 gr

Före:
Utseende: Konstnärlig eller ful om man är på det humöret. Fin färg på bullen Stort, runt lock med för mycket floursocker. Grädden ser väldigt gul och nästan torr ut.
Klämtestet: Känns färsk och kompakt.
Efter:
Bulle: Neutral nästan "frallig" smak. För lite kardemumma.
Grädde: För välvispad för min smak. Sötad med vaniljsocker.
Massa: Grov och fin ton av bittermandel.
Sammanfattning: På egen hand är ingredienserna i vissa fall tveksamma men tillsammans skapar dom en härlig helhet. Len, söt och väldigt god.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post68

Misslyckat test av semlor

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 10 Feb, 2009 23:28


Meningen med detta ovetenskapliga test var att kora en vinnare men vi fann ingen. Jag bad tre personer ta med sig varsin semla till förmiddagskaffet men två av tre testdeltagare utförde inte sina uppdrag enligt önskemål. J åkte till Vete-Bullen på Hornsgatan trots strikta order om en tippad vinnarsemla från Vete-Katten på Kungsgatan. G fick sin Rivalsemla i en papperspåse och kom fram med bullen upp och grädden ner. L gjorde vad han skulle och levererade en helskinnad skapelse från Tösses på Karlavägen. Själv cyklade jag genom stan med en vit papplåda från Bakverket på pakethållaren.

Semla är ju alltid gott men ingen av de fyra tävlingsbidragen fick mig att jubla. De övriga i sällskapet gillade Tösses semla bäst för sin klassiska form och pinfärska bulle. Jag tyckte den var för slätsruken.

Testet fortsätter till den dagen jag hittar SEMLAN.

BAKVERKETS bidrag:
Pris: 28 kr.
Vikt: 114 gr.

Innan.
Utseende: För liten enligt vissa, alldeles lagom enligt andra. Ljus i färgen.
Klämtestet: Känns lite torr och kan t.o.m. ha stått över natten. (tyvärr ett återkommande problem på Bakverket)
Tvärsnittet: Mandelmassan ser ut att vara blandad med grädden, lagom mängd grädde.
Efter.
Bullen: Den var lite torr och kompakt. Vi saknade det fjäderlätta fluffet. Dock väldigt fin smak av grovhackad kardemumma.
Grädden: Söt av mandelmassan men färsk och äkta i smaken.
Massan: Plus för de stora bitarna och den hemgjorda smaken, minus för den snålt tilltagna mängden.
Slutord: Besviken. Hade hoppats på stordåd. Gillar den nätta storleken men bullen var trist.

TÖSSES bidrag:
Pris: 30 kr.
Vikt: 155 gr.

Innan.
Utseende: Klassisk. Högre än bred. Triangelocket helt täckt av florsocker.
Klämtestet: Känns helt perfekt. Fluffmjuk, nästan fuktig och pinfärsk.
Tvärsnittet: Lagom av allt. Mandelmassan är helt slät.


Efter.
Bullen: Var väldigt färsk men smakar lite wienerbröd.
Grädden: Kändes väldigt slät och tunn. Snålar de med fettet i grädden?
Massan: Alldeles för slät och välmixad. Lite för lite.
Slutord: Slätast i Sverige. En äkta Östermalms-semla. Perfekt yttre, inget tuggmotstånd och ganska tråkig.

RIVALS bidrag:
Pris: 35 kr.
Vikt: 86 gr. (i kraschat tillstånd)

Innan.
Utseende: Klassisk. Mörk i färgen. Triangellock.
Klämtestet: Känns aningens torr.
Tvärsnittet: Lite av allt. Mandeln är grovhackad.

Efter.
Bullen: Lite för kompakt. Smakar mycket smör och ägg, påminner om croissant.
För lite kardemumma.
Grädden: Osötad och färsk.
Massan: Grov och god men alldeles för lite.
Slutord: Svårt att bedöma en krockskadad semla men bullen väcker frågor. Vill de vara nyskapande med en fransk touch på bullen tycker jag att kunden borde informeras om det innan.

VETE-BULLENS bidrag:
Pris: 30 kr.
Vikt: 164 gr.

Innan.
Utseende: En stor platt svamp. Bredare än hög och runt lock. Skräckinjagande.
Klämtestet: Känns aningens torr.
Tvärsnittet: För lite mandelmassa och för mycket grädde.


Efter.
Bullen: Torr, smakar delad solbulle.
För lite kardemumma.
Grädden: Osötad och tunn.
Massan: Grov och smakar björnkliser.
Slutord: Ett osmakligt monster som inte har så mycket med originalet att göra. Gräddfralla hade varit ett bättre namn.



  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post67

Årets semla? Lisa igen?

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 09 Feb, 2009 11:17


Har ännu inte satt tänderna i årets första fettisdagsbulle. Förra årets klart bästa semla gjordes av Lisas hembageri på Skånegatan 68. På detta hemliga "taxifik", ett stenkast från Skrapan, tas ordet hembakt till en helt ny nivå. Lisa har bakat himmelska bullar, frallor och andra klassiker i lokalen i minst 15 år. Hon går upp klockan fyra varje dag utom söndag och det sägs att hon tvingas byta sina två hemmaugnar varannat år.
Kontantens lag råder, bryggkaffe är det enda som serveras och servicen är för ickestammisar svårkrypterad men skräms inte av detta. Våga er in, märk hur tystnaden bland stirrande chaufförer och tystlåtna sophämtare sprider sig, be om två semlor, betala snällt och gå hem och njut av det mest hembakta som denna stad har att erbjuda.

Om detta äventyr låter allt för obehagligt så rekommenderar jag ett besök på Gunnarsons specialkonditori på Götgatan 92.

  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post65

2 x gott i gamla stan

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 29 Jan, 2009 13:56

Albert & Jack's Bakery and Deli by Vassa Eggen
Skeppsbron 24

Boulangerie Frantzén / Lindeberg
Lilla Nygatan 16

Från att ha varit en stad sorgligt fattig på bra bagerier har Stockholm på några år
blivit ett riktigt stenugnsmecka. Albert & Jacks var tidigt ute och har redan några år på nacken. Moderskeppet ligger på Engelbrektsgatan 3 och förra året utökades verksamheten med lokalen på Skeppsbron. Konceptet är "saluhall i miniatyr" med kvalitativa råvaror i kyldisken och omsorgsfullt bakade bröd i korgarna. Stor vikt har också lagts på kaffet. Jag har hittills bara hunnit med "sötfikasortimentet" men både bullar och croissanter har hållit yppersta klass.

Det, för några veckor sedan, öppnade stenugnsbageriet på Lilla Nygatan är också en skapelse kommen ur en närliggande lyxkrog. Här satsar man ännu hårdare på det genuint franska och då chefsbagaren är skolad på Riddarbageriet kan man skönja vissa likheter. Förutom en uppsjö varianter av surdegsbröd hittar man även walloner, smör-, kanel-, vanilj- och kardemummabullar och croissanter. Boulangereriet är nog stans första lyxbageri. Här betalar man lite mera för att få lite att få det bästa. 25 kronor för en croissant är absolut dyrast i stan men den är väl värd sina slantar. Maken till frasig smörupplevelse var det länge sen jag kom nära. Kaffet har jag ännu inte provat.

Förhoppningsvis leder den ökade tillgången på riktigt bröd till ett förändrat konsumentmönster. För visst borde vi kunna lära oss att ta en liten omväg förbi den lokala bagaren istället för att bära med oss en påse färdigskivat konserveringsmedel från snabbköpet?




  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post57

Bagargänget

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 20 Dec, 2008 15:40

BAGARGÄNGET
Hörnet Folkungagatan/Erstagatan

Nytt stenugnsbageri med hög ambitionsnivå.
Allting bakas på plats och sortimentet är stort och brett.
Den egna uppfinningen smörsnittar som är en variant av danskt frukostbröd
rekommenderas varmt.


  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post38

Go'fika+fulkaffe=sant

BakverksTipsSthlmPosted by dan lepp 27 Nov, 2008 21:53


Var gång jag har en stund över för en njutbar fikapaus påminns jag om ett av Stockholms kafévärlds mest irriterande problem. Det går inte att få riktigt gott kaffe till dom godaste bakverken. Mina favoritbagerier tvingar mig gång efter annan att välja bort deras underverk då suget efter en riktigt bra espresso slår till. Vad är problemet? Är det inte vida erkänt att kaffe och bulle är den godaste kombinationen näst efter fårost och chablis?
Att Gulddrakevinnaren Petite France endast har en sunkig kaffeautomat måste ju ses som en smärre skandal. In med barristorna på bagerierna så att jag slipper välja och det NU!

Hit går jag om jag vill äta goda bakverk och bröd:

PETITE FRANCE
John Ericssonsgatan 6
Kungsholmen

Det här är stället som jag så länge saknat i Stockholm. Ett äkta franskt bageri som inte räds varken vitt mjöl eller ordentligt med smör. Kompromisslösa surdegsbröd som jäst 50 timmar, perfekta fras-sega croaissanter, perfekta fras-sega pain chocolat med en chockladsmet som verkligen smakar smör och äkta mörk choklad, briochelimpa och dessutom lyxbomben croaissant de almond med mandelmassa och chocklad.
Varje måndagmorgon runt nio står jag utanför J Erikssonsgata nummer 6 och gråter för att jag återigen glömt bort att dom har stängt en gång i veckan.


BAKVERKET
Bondegatan 59
Södermalm

Trevligt "vardagsrumsställe" med en delikat och till viss del inovativ frukost som kan beställas hela dagen, hembakade baguetter i fyra smaker och ett brett sotiment av sötsaker av olika klass. Vissa mördegskakor tenderar ibland att bli torra så jag håller mig till mazarinerna med hallon eller toscatoppar. Bollarna spm skall föreställa pain chocolat kan också kännas lite torrftiga så i det fallet satsar jag hellre på en brioche som serveras med färskost och aprikosmarmelad. Den tidigare Saturnusägarinnan har tagit med sig bullformatet till Söder och om rätt person stått vid bakbordet kan kardemummabjässen vara en riktig höjdare. Kaffet är ojämt och beror också mycket på vem som står vid maskinen. Myntatet med riktig färsk mynta i är ett bra alternativ.

RIVALBAGERIET
Mariatorget
Södermalm

Kärlek och djupt kunnande i varje detalj.
Underbara bröd och riktigt bra croaissanter.


Måste också nämna VALHALLABAGERIET på Valhallavägen 174.
Har inte varit där själv ännu men alla källor jag litar på älskar stället.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post33