dan äter och dricker

dan äter och dricker

BETONG UNDER BRON

KrogTipsSthlmPosted by dan lepp 08 Sep, 2010 15:55

BROFÄSTET
Hornstulls Strand 13
08-767 66 87

Hade stämt träff med Karin på Judit & Bertil för ett sent tisdagsmöte. Väl där möttes jag som vanligt av personal med en hel massa tuffakillenkomplex. Tre vuxna människor som jobbar med service och inte kan säga hej när man kliver innanför dörren. Vad är problemet? Syns det på mig att jag inte bor på Hornstull eller? Visst kan ett ställe älska sina stammisar men är det nödvändigt att mobba förstagångsbesökare för det? Gick därifrån och passade istället på att undersöka den nya krogen Brofästet, just under Liljeholmsbron. Fick bra vibbar direkt och noterar att det är rå betong som gäller i de nyöppnade barerna just nu. Jag såg det förra sommaren vid mitt besök i Köpenhamn sen öppnade B.A.R. och nu får alltså även Hornstull sin egen krogsatsning klädd i grått.

Menyn var kort och bestod av fem mellanstora rätter runt 150-180 kr med mestadels japanska och vissa spanska inslag. Från platsen i baren såg vi hur kocken skapade vackra och riktigt aptitretande presentationer. Bl.a en sobanudelsoppa och en anrättning med friterade pilgrimsmusslor på pinne. Måste prova snart!

I källaren verkade det byggas för fullt. Klubbverksamhet på gång kanske?

Lisa Förare Winbladh hyllade maten vid sitt besök i augusti.
Läs hennes bloggrapport här.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post124

NYHETER PÅ CLOUD NINE

KrogTipsSthlmPosted by dan lepp 03 Sep, 2010 15:29



När jag förra veckan tog ett tisdagsglas med en Vasastankompis på Cloud Nine träffade jag en uppspelt och glad ägare. Baguz-Henke, som numera alltså är Cloud Nine-Henke, berättade om hans höstplaner och visade oss den fina delikatessavdelningen.

Planen är att flytta över klubb- och DJ-verksamhet till Dessertrummet och på så vis få fler att hitta dit. Detta asieninspirerade rum i sober opiumhålestil med sina mintgröna sittbås och soffgrupper är en av Stockholms mest okända pärlor. Här serveras allt som har med tiden efter huvudrätten att göra. Du hittar bl.a. trerätters dessertmenyer av högsta konditorklass, ostbrickor, sju sorters kakor och chokladfonduer. Till detta finns det avec i mängder, champagne och ett stort sortiment av lyxte. Tidigare var rummet endast öppet torsdag till lördag men kommer nu även ha öppet tisdag och onsdag.

I Delin kommer mycket av inspirationen från Henkes tid i Barcelona. En rad olika småmackor eller ”pintxos”, som det heter, kan avnjutas med ett glas cava till bra pris. På svarta tavlan hittar man olika sorters skaldjurstallrikar, väl utvalda charktallrikar, rejäla sallader och ”vanliga” smörgåsar. Allt som du ser i disken kan du även köpa med dig hem på saluhallsmanér. Här är det öppet måndag till fredag från elva, då det säljs lunch, till 22 då köket stänger.

Mer info finns på:
restaurangcloudnine.se/
och krogen ligger på TORSGATAN 1.

  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post120

KROGLÄNGTAN

KrogTipsSthlmPosted by dan lepp 01 Sep, 2010 22:11

Tillbaka i stan efter ett antal sommarveckor på landet och konstaterar jag att min kroglängtan är stor. Under våren öppnade ett antal trevliga ställen som vi inte hann besöka. Framförallt är jag nyfiken på dessa fyra:

DJURET
Lejontornet öppnade sin bakficka för mer än ett år sedan. Vi har varit på väg några gånger men inte lyckats få bord. Förra veckan var Sara där med Daniel och rapporterade att det var fantastiskt. Fram till den 18:e september kör dom rådjur och tempranilloviner och den kombon vill jag inte missa. Ska nog ringa och boka bord imorn. Lova att inte säga något till min kära vegetariansyster bara...
Längre fram i höst lockar dom med detta:



HJERTA
När jag under våren filmade ett projekt för Arla på Moderna Museet träffade jag krögaren Malin Söderström. Hon berättade då för mig om planerna på sin krogsatsning nere på Skeppsholmens kaj. Har sedan dess väntat på rätt tillfälle för ett besök och på att årstiden skall passa den till synes höstiga menyn. I slutet på september kanske man fortfarande kan sitta på den fina uteserveringen?


JIN AND PEETERS

Toras kollega Christian, som under perioder har jobbat i köket på Matkultur, ÄLSKAR det här nyöppnade streetfood-stället på Kungsholms Strand. Japanskan Sakiko Jin och belgaren Bart Peeters bjuder på det bästa dom vet från sina respektive länder; dumplings och kyckling. Måste prova!




B.A.R

Den här härliga satsningen, som gänget bakum Lux står bakom, har jag varit nyfiken på sen första stund. Upplägget är lika enkelt som genialt. Beställ en fisk direkt från fiskdisken och få den grillad a la minute eller varför inte beställa en halv hummer och ett glas skumpa för kalaspriset 250 kr? Välj sen tillbehör efter tycke och smak. Lite Cajun-tänk fast med fisk och skaldjur och utan starka kryddor. Priserna hålls låga genom att klämma in många tidsbegränsade sittningar á 2,5 timme.

Allt för blandade recensioner och en mängd dåliga uttalanden från kompisar höll mig dock borta ett tag. Sent i våras började dock vår kära vän Lisa servera där och då fick vi en naturlig anledning att hälsa på. Stället såg underbart ut från baren och efter en titt i menyn känner jag redan att ett besök inte kommer att räcka. Jag längtar tillbaka till något som jag inte ännu upplevt. Bra gjort.




  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post119

Bar utan bar på Lydmar

KrogTipsSthlmPosted by dan lepp 08 Feb, 2009 16:32

Hamnade på nya Lydmar igår efter en småtrevlig och lättsam teaterupplevelse på Nybrogatan. Var beredd på det värsta efter att ha läst en hel del kritiska röster på nätet, framförallt om barens dåliga service. Blev dock mycket possitivt överraskad och t.o.m. lite förtjust. Grym utsikt över Gamla Stan och Södermalm, varm och inbjudande inredning (med undantag för de katastroffula taklamporna av droppformade glasbitar) och en blandad publik i varierande ålder och nationalitet. Hotellromantik, Stockholmiana och hemtrevnad i ett. Det nydanande greppet att ha en bar utan bardisk är djärvt. Istället för att stå på en lång rad och trängas kan man helt enkelt invänta bordsservice vid de utspridda ståborden. Detta fungerade utmärkt en kväll som igår då baren var lagom full. Frågan är vad som händer när trycket blir större?
Kollade snabbt på menyn och blev sugen på ett framtida middagsbesök.

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post63

Årsbästa 2008

KrogTipsSthlmPosted by dan lepp 05 Jan, 2009 00:04

Summerar ett härligt matår kortfattat.

Bästa lyx: Frantzén och Lindeberg
En ovanlig och speciell matupplevelse som borde tävla i en egen klass.
Dock en underbar resa genom smaker och galenskap på porslin.
Extra pluspoäng för årets bäst ihopsatta och modigaste vinpaket.

Bästa mellan: Le Rouge
Franska köket när det är som bäst.
Vällagat, enkelt och riktigt gott.
Även här kan dom sitt vin.

Bästa budget: Shanti
För nästan gratis krullar sig tungan om och om igen.
Jag tröttnar aldrig på det här stället!

  • Comments(0)//blog.danlepp.se/#post45

StockholmsKlassiker Del 1

KrogTipsSthlmPosted by dan lepp 09 Dec, 2008 21:34

Det finns några ställen i Stockholm som inte bryr sig om trender, moderna nycker och framåtsträvande. Dom bygger aldrig på höjden och tar inte ord som "cross over" i sin mun. Här är det husmanskost som gäller enligt gammal fin tradition, just nu och för en lång tid framöver. Hit går jag när det kommer folk till stan som vill uppleva något "riktigt svenskt"

OPERAKÄLLARENS BAKFICKA.
Operahuset, Karl XII:S torg.

Upp med den tunga dörren, in till vänster och ett steg över tröskeln och plötsligt har resan till det gamla Stockholm börjat. Här har tiden stått stilla och allt är som det alltid har varit. T.o.m. personalen har gått i gammal skola och är så barskt kunniga och rakryggade som ingen är nu för tiden. På tavlan hittar vi dagens kött, fisk och veg och i menyn står klassikerna på rad. Precis som stammisfaktorn är kvalitén jämn och hög och den underbart obekväma inredningen är värd en omväg bara den.
Operakällarens bakficka är ett utav mina absoluta favoritställen i Stockholm. Hit går jag när det finns möjlighet till en lyxig lunch ackompanjerat av ett glas vin.

Blog ImageBlog Image

  • Comments(1)//blog.danlepp.se/#post35

Budget

KrogTipsSthlmPosted by dan lepp 05 Nov, 2008 15:27


SHANTI
katarina bangata 58

Stockholms bästa indier håller jämn och hög kvalité.
Många av råvarorna är ekologiska och det märks framför allt på kycklingen.
Mina favoriter just nu är spenat med linser och Chicken Garlic Sizlar.
Bordsboknig på helger är ett måste, i veckorna är det lite lugnare.

  • Comments(2)//blog.danlepp.se/#post23